x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucigaşul lui Marian: "Eu sunt singurul vinovat pentru moartea lui". Cazul Cozma va continua la 27 aprilie

Ucigaşul lui Marian: "Eu sunt singurul vinovat pentru moartea lui". Cazul Cozma va continua la 27 aprilie

de Istvan Deak    |    30 Mar 2012   •   19:00
Ucigaşul lui Marian: "Eu sunt singurul vinovat pentru moartea lui". Cazul Cozma va continua la 27 aprilie

La Curtea de Apel din orasulungar Gyor s-a judecat, joi si vineri, recursul in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma. Acesta a fost injunghiat mortat la 8 februarie 2009 in fata localului Patriota din localitatea Veszprem.

Vineri, in cadrul dreptului la un ultim cuvant acordat inculpatilor din dosar, Raffael Sandor si-a asumat din nou responsabilitatea pentru moartea lui Marian Cozma. "Imi pare nespus de rau pentru tot ce s-a intamplat. N-am vrut moartea nimanui, n-am vrut sa devin un criminal, am vrut doar sa il ranesc. Eu sunt singurul vinovat pentru moartea lui Marian Cozma', a spus Raffael Sandor (condamnat la inchisoare pe viata), dupa care a continuat sa prezinte o serie de neconcordante, din punctul sau de vedere, intre faptele si depozitiile din dosar.

Pe rand, ceilalti inculpati din dosar au facut urmatoarele declaratii:

● Nemeth Gyozo (inchisoare pe viata): "Nu sunt nevinovat. Suport cu barbatie sentinta dictata, insa nu am ucis pe nimeni. Abia dupa doi ani si jumatate de la demararea anchetei am fost incadrat la tentativa de omor, in ciuda faptului ca in acest timp nu a ajuns nici o informatie noua la dosar. As face orice sa pot schimba evenimentele din acea noapte. Daca s-ar putea, mi-as dona un rinichi handbalistului pe care l-am ranit, Ivan Pesic, deoarece stiu cat de important este acest organ pentru un sportiv de performanta. Renunt la toata averea mea, ca sa alin durerea familiei indoliate. Rog instanta sa imi dea o pedeapsa din care sa imi invat greselile si sa pot incepe o viata noua'.

● Ivan Sztojka (20 de ani de inchisoare):'Eu am aflat de la televizor ca altercatia din acea seara s-a soldat cu o victima omeneasca. Am fost primul care m-am predat. Astfel am evitat ca familia si rudele mele sa aiba probleme. Pe baza unei situatii similare din trecut, m-am asteptat ca, daca ma predau, voi beneficia de o ancheta judiciara corecta si voi clarifica implicarea mea in acest caz. Dar in acest caz nu putem vorbi de o ancheta corecta. Obiectivul acestui proces a fost discreditarea rromilor din Ungaria. Eu nu am comis faptele penale de care sunt acuzat, regret ce s-a intamplat, dar drept urmare nu pot sa imi cer iertare de la partile vatamate'.

● Pal Gabor (5 ani, plus 4, pentru ca s-a sustras arestarii): "Imi pare nespus de rau pentru tot ce s-a intamplat.'

● Bihari Csaba (4 ani): "Am avut un rol minimal in tot ce s-a intamplat in acea noapte. Am fost doar in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Eu mi-am cerut deja scuze familiei Cozma si mai mult nu am ce sa comentez'.

● Antalik Laszlo (3 ani) si fosta concubina a lui R.Sandor (2 ani si 8 luni) s-au abtinut de la comentarii.

Cititi si: Verdict definitiv in cazul Marian Cozma, abia in aprilie

Avocatul lui Sztojka Ivan a cerut achitarea clientului sau: 'Ivan nu a comis faptele de care este acuzat, fiindca rechizitoriul intocmit de procurori nu coincide cu realitatea. Astfel, solicitam achitarea sa din lipsa de probe concludente. Pe parcursul altercatiei dintre inculpati si handbalisti este posibil sa fi existat un impuls comun in randul inculpatilor, nu si in timpul crimei. Clientul meu nu a vazut ca R.Sandor l-a injunghiat pe Cozma, doar a auzit despre acest lucru de la N.Gyozo. In realitate, I.Sztojka a incercat sa il impiedice pe R.Sandor si a fost tot timpul impotriva agresiunii fizice, deci nu putem vorbi de intentie si de initiativa comuna. Rog procuratura sa prezinte un fir corect al evenimentelor, astfel incat sa avem oportunitatea de a ne apara, deoarece din verdictul dat la Veszprem nu rezulta momentul in care inculpatii decid ca il vor ucide pe Cozma. Nici macar un martor nu sustine varianta prezentata de procurori si acceptata de Judecatoria Veszprem. Statul ungar nu se poate constitui in parte civila in acest caz, fiindca el trebuie sa asigure si drepturile inculpatilor in calitate de cetateni maghiari. Alegerea locatiei pentru proces a fost complet neconstitutionala. Veszprem era locatia ideala ca partea vatamata sa aiba castig de cauza. Ancheta judiciara a fost complet imorala, deoarece inculpatii erau ca si condamnati din primul minut al arestarii lor. Au existat martori, care initial nu i-au identificat pe inculpati, apoi, cu trecerea timpului, si-au schimbat depozitiile, insa nici pana in ziua de azi nu e clar pe care dintre inculpati i-a recunoscut martorul. Daca instanta va decide suspendarea pedepselor, atunci vom cere ca procesul sa continue la judecatoria cea mai indepartata de Veszprem. De asemenea, solicitam achitarea lui Ivan Sztojka', a spus avocatul Szikinger Istvan, care a prezentat cazuri similare, unde inculpatul, condamnat de prima instanta, a fost achitat de Curtea de Apel.

Avocatul inculpatului Pal Gabor a solicitat diminuarea pedepsei in cazul clientului sau. "Este adevarat ca pe parcursul altercatiei din discoteca Pal Gabor l-a lovit in cap cu un scaun pe Marian Cozma, insa nu a stiut ca acesta fusese deja injunghiat. Pal l-a lovit pe Cozma intr-o zona a spatelui in care nu i-a pus nici un moment in pericol viata, de aceea solicitam schimbarea incadrarii faptelor din lovituri cauzatoare de moarte in vatamare corporala grava si implicit asteptam o diminuarea a pedepsei', a spus avocatul Lehner Bela, fara sa faca referire la faptul ca clientului sau i s-a marit pedeapsa de la 5 la 9 ani dupa ce in luna septembrie a anului trecut s-a sustras arestarii preventive, agresand doi politisti.

Procurorul de caz, Meszaros Tamas, a precizat ca nu doreste sa comenteze sau sa raspunda in vreun fel pledoariilor de final ale avocatilor apararii.

Judecatorul Nagy Zoltan a anuntat la finalul sedintei de judecata ca s-a fixat o data suplimentara pentru Cazul Cozma: 27 aprilie, cand este asteptata si pronuntarea unui verdict definitiv.

Conform avocatului familiei Cozma, Tribunalul Budapesta a fixat data de 4 iunie pentru inceperea procesului intentat de familia handbalistului. "Familia Cozma solicita de la inculpati despagubiri financiare de 150 de milioane de forinti, cate 50 pentru tatal si mama handbalistului si cate 25 pentru cele doua surori. Vorbim de un sportiv de clasa mondiala, singurul baiat al familiei Cozma', a declarat Helmeczy Laszlo la finalul sedintei de judecata. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×