x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina a încălcat Convenţia Aarhus

Ucraina a încălcat Convenţia Aarhus

de Alexandru Nastase    |    18 Iun 2008   •   00:00
Ucraina a încălcat Convenţia Aarhus

CAZUL BÎSTROE ● Kievul este din nou tras de urechi
Ucraina are din nou probleme din cauza Canalului Bîstroe pe care îl construieşte în Delta Dunării. De data aceasta, Conveţia de la Aarhus trage de urechi Executivul de la Kiev pentru Bîstroe.



CAZUL BÎSTROE ● Kievul este din nou tras de urechi
Ucraina are din nou probleme din cauza Canalului Bîstroe pe care îl construieşte în Delta Dunării. De data aceasta, Conveţia de la Aarhus trage de urechi Executivul de la Kiev pentru Bîstroe.

Statele din Convenţia de la Aarhus (privind accesul la informaţii, participarea publică la decizii şi accesul la justiţie privind mediul) au decis că Ucraina nu şi-a îndeplinit obligaţiile internaţionale ce îi revin conform acestei convenţii în ceea ce priveşte Canalul Bîstroe.

CONFERINŢA PĂRŢILOR. Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, această decizie a fost adoptată, prin consens, cu prilejul celei de-a treia Conferinţe a Părţilor, care a avut loc la Riga, în perioada 11-13 iunie 2008. Problema Bîstroe s-a aflat pe agenda reuniunii Statelor Părţi la Convenţia Aarhus, la punctul dedicat cazurilor de nerespectare a obligaţiilor prevăzute de convenţie.

"Pornind de la faptul că Ucraina continuă să îşi încalce obligaţiile internaţionale, statele au adoptat şi un avertisment adresat Ucrainei, care va intra în vigoare în cazul în care, pînă la data de 1 ianuarie 2009, Ucraina nu va întreprinde o serie de măsuri menite să asigure o implicare efectivă a publicului atît din Ucraina, cît şi din statele afectate în luarea deciziilor referitoare la proiectul Bîstroe", se arată în comunicat. Conform regulilor Convenţiei, Statele Părţi recurg la această măsură în cazul în care un stat ignoră repetat normele internaţionale. Statele au decis că Ucraina trebuie să informeze periodic în legătură cu fiecare pas întreprins pentru a se conforma acestor norme. "În timpul reuniunii, Ucraina şi-a asumat angajamentul de a respecta obligaţiile ce îi revin, aceasta implicînd atît acţiuni în plan intern, cît şi în plan extern, date fiind efectele transfrontaliere ale proiectului", precizează MAE.

ÎNCĂ UN ANGAJAMENT. Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în problemele de mediu a fost adoptată pe 25 iunie 1998, cu ocazia celei de-a patra Conferinţe Ministeriale, avînd ca subiect al dezbaterilor "Mediul pentru Europa". Convenţia se axează pe interacţiunea dintre public şi autorităţi, iniţiind un proces de participare publică în negocierile şi implementarea acordurilor internaţionale. Pînă în prezent, 40 de state, inclusiv România, au semnat Convenţia de la Aarhus, iar 17 state, printre care şi ţara noastră, sînt considerate părţi la convenţie.

×
Subiecte în articol: verde! ucraina convenţia