x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina a notificat România pentru faza a doua a Canalului Bîstroe

Ucraina a notificat România pentru faza a doua a Canalului Bîstroe

03 Oct 2008   •   00:00
Ucraina a notificat România pentru faza a doua a Canalului Bîstroe
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a primit din partea Ucrainei notificarea pentru faza a doua a proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră, conform cerinţelor procedurii Convenţiei Espoo.

DEZBATERE. Notificarea este primul pas din cei prevăzuţi în procedura de autorizare a investiţiilor cu posibil impact transfrontalier de mediu, potrivit Mediafax. Ea conţine o serie de date, de parametri la care partea ucraineană intenţionează să realizeze investiţia.
Motivul pentru care notificările sunt trimise este acela că cei interesaţi din ţara posibil afectată, în cazul Bîstroe fiind vorba despre România, pot studia datele şi îşi pot formula un punct de vedere în legătură cu oportunitatea investiţiei, având în vedere impactul asupra mediului. Punctele de vedere pe această temă pot fi trimise Ministerului român al Mediului pentru a fi ataşate raportului de dezbatere publică a investiţiei. Convenţia de la Espoo obligă Ucraina să organizeze, în România, o dezbatere publică unde cei care au ceva de spus pe această temă să îşi poată exprima punctul de vedere. Ministerul român al Afacerilor Externe anunţa, în 15 august, că autorităţile ucrainene au revocat Decizia finală privind realizarea celei de a doua faze a proiectului de construcţie a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră, adoptată în mod unilateral în luna decembrie 2007. Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august, de Cabinetul de miniştri de la Kiev, ca urmare a hotărârii celei de-a patra reuniuni a statelor părţi la Convenţia de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, precum şi ca urmare a angajamentului asumat de Ucraina cu ocazia aceleiaşi reuniuni de a-şi reconsidera decizia finală privind întreg proiectul Bîstroe. MAE menţiona atunci că ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, a transmis în cadrul unei audienţe care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o copie a acestei decizii a autorităţilor de la Kiev.

AVERTISMENT. România a găzduit, în perioada 19-21 mai, cea de-a patra reuniune a statelor părţi la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite. Convenţia reglementează, în principal, etapele procedurale pe care statele care doresc punerea în aplicare a unui proiect cu impact transfrontalier negativ trebuie să le parcurgă. Reuniunea statelor părţi a adoptat o "declaraţie oficială de non-conformitate" privind nerespectarea de către Ucraina a obligaţiilor sale. Conform regulilor de procedură, statele părţi recurg la această măsură în cazul în care un anumit stat ignoră, în mod repetat, normele internaţionale. De asemenea, statele părţi la Convenţia de la Espoo au adoptat şi un avertisment adresat Ucrainei, care ar urma să intre în vigoare în cazul în care, până la data de 31 octombrie 2008, Ucraina nu anulează decizia de finalizare a proiectului adoptată în decembrie 2007, nu opreşte lucrările, nu reia dialogul efectiv cu autorităţile române şi nu parcurge etapele procedurale necesare. Tot în temeiul Deciziei adoptate, Ucraina urmează să raporteze reprezentanţilor Convenţiei cu privire la demersurile pe care le va întreprinde referitor la proiectul Bîstroe. Totodată, statele părţi au solicitat, în mod ferm, Ucrainei să nu întreprindă nicio lucrare suplimentară, până la momentul conformării integrale cu prevederile Convenţiei şi cu recomandările Comitetului de Implementare. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator ucraina