x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina distruge Delta Dunarii

Ucraina distruge Delta Dunarii

14 Mai 2004   •   00:00

Ucraina nu renunta la construirea unui canal navigabil propriu pana la Marea Neagra, in ciuda avertismentelor ca lucrarea pune in pericol Delta Dunarii. Nemultumite ca nici macar nu au fost informate despre inceperea constructiilor, autoritatie romane se gandesc la masuri care opreasca proiectul ucrainean.

LAVINIA TUDORAN

Un alt scandal diplomatic se profileaza intre Romania si Ucraina. Marul discordiei il reprezinta decizia autoritatilor de la Kiev de a avea propria cale de navigatie de la Dunare la Marea Neagra. Lucrarile au fost deja demarate marti, in prezenta ministrului ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, Gheorghe Kirpa, la Vilkovo, granita cu Romania.

ACCES LA MAREA NEAGRA. Lungimea totala a noii cai va fi de 160 de kilometri, ajungand de la gurile Dunarii pana in Portul Reni. Cea mai mare parte este navigabila, fiind necesare lucrari de curatare a bratului Bastrai, pe o distanta de 3 kilometri. Aceste lucrari sunt executate de compania germana Josef Mobius Baugesellschaft GMB. Canalul va permite Ucrainei sa aiba acces direct la Marea Neagra. In prezent, navele ucrainene trebuie sa tranziteze Romania, pe bratul Sulina, contra unei taxe.

MILIOANE DE DOLARI. Pe canalul ucrainean care va fi dat in folosinta chiar in aceasta vara, ministrul Kirpa estimeaza ca vor trece anual 1.000 de nave. Ucraina va castiga la aceasta afacere aproximativ 50 de milioane de dolari si isi va consolida pozitia la Marea Neagra. Evident, Romania pierde niste bani, dar va avea un concurent in statul vecin.

CE NE DOARE. Autoritatile romane sustin insa ca nu sunt preocupate de partea financiara, ci de consecintele ecologice ale constructiei. „Acest canal va rupe in doua o zona strict protejata. Conform legislatiei internationale, nu ar avea voie sa circule nici macar un om intr-o astfel de zona. Nu stim cat de mare va fi impactul asupra Romaniei. Insa era obligatoriu sa fim informati de aceasta realizare a canalului, sa primim un studiu de impact, ceea ce partea ucraineana nu a facut", ne-a declarat Virgil Munteanu, Guvernatorul Deltei Dunarii.

„Au incalcat legislatia"

„Este groaznic cand speciile de pasari si natura salbatica sunt distruse. Autoritatile ucrainene au incalcat legislatia privind protectia mediului", a avertizat Oleg Dudkin de la organizatia BirdLife. Bucurestiul este nemultumit si inca asteapta notificare de la Kiev. Atat Virgil Munteanu, cat si purtatorul de cuvant interimar al ministerului de Externe, Bogdan Manoiu, ne-au spus ca ucrainenii erau obligati sa informeze partea romana. „Vom solicita un punct de vedere de la toate organizatiile internationale unde suntem membri si noi, si Ucraina", ne-a declarat Munteanu.
×
Subiecte în articol: observator