x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR îndeamnă maghiarii să meargă la vot

UDMR îndeamnă maghiarii să meargă la vot

de Istvan Deak    |    25 Iul 2012   •   15:06

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania indeamna, potrivit unui comunicat transmis marti seara agentiei de presa MTI, etnicii maghiari din Romania sa participe la votul de duminica de la referendum. "UDMR cere fiecarui votant maghiar din Romania sa iasa la vot la referendumul de duminica, asa cum a facut-o de fiecare data in ultimele decenii, si sa voteze dupa cum ii dicteaza constiinta. Incepand din 1990, UDMR a luptat sistematic pentru valorificarea drepturilor democratice ale tuturor cetatenilor Romaniei, astfel incat si maghiarii din Romania sa fie capabili sa intervina in luarea deciziilor si in privinta problemelor care ii vizeaza in mod direct. Comunitatea maghiara din Romania a reprezentat un exemplu in ultimii 22 de ani in materie de participare la vot. Am dovedit de fiecare data ca pentru noi valorificarea dreptului la vot este extrem de importanta si ca putem influenta prin votul nostru deciziile importante din Romania', scriu liderii UDMR, care fac referire si la faptul ca miza referendumului este ramanerea sau nu in functia de presedinte a lui Traian Basescu.

Interzis la Tusvanyos
Comunicatul UDMR nu a ramas fara ecou in tabara de vara Tusvanyos, care si-a deschis lucrarile celei de-a 23-a editii miercuri, la Baile Tusnad. Conform portalului de stiri transindex, partenerii evenimentului au facut presiuni asupra organizatorilor ca politicienilor UDMR sa li se interzica prezenta la masa discutiilor, inclusiv sa li se ingradeasca accesul in corturile unde se vor tine dezbaterile. Principalul partener politic al evenimentului este forul condus de Laszlo Tokes, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Fost viceprimar, decedat marti la Tusvanyos
Lucrarile Universitatii de vara de la Baile Tusnad au debutat tragic. In timpul concertului de deschidere al evenimentului, de marti seara, fostul viceprimar al orasului Odorheiu-Secuiesc din perioada 2000-2004, Pal Peter (37 de ani), aflat in multime, a suferit un atac de cord si nu a mai putut fi salvat de medici. Miercuri dimineata s-au tinut un minut de reculegere si o slujba in memoria sa.

Campanie pro-Basescu
Prima zi a dezbaterilor de la Tusvanyos a fost confirmarea faptului ca politicienii veniti din Ungaria il sustin pe presedintele suspendat Traian Basescu. Referendumul de duminica s-a aflat pe ordinea de zi a dezbaterilor. "Saptamanile de miere din relatia romano-maghiara se apropie de final. Primele semnale au fost date de cazul liniei in limba maghiara de la UMF Targu-Mures si cazul retrocedarii Colegiului Szekely Miko. Se poate spune ca a venit momentul pentru o regandire politica a relatiei romano-maghiare. Atacurile premierului Victor Ponta la adresa statului de drept al maghiarilor din Transilvania au reprezentat un dus rece pentru liderii politici maghiari. Intrebarea in acest moment este daca Romania lui Ponta va abdica de la directia de solidaritate central-europeana sau va incerca sa o fortifice. Pentru noi reprezinta o enigma daca Romania isi propune sa creeze tensiuni sau va construi un viitor pe onoarea etnicilor maghiari din Transilvania', a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt.

Alianta maghiara?
Vicepremierul Semjen Zsolt a facut apel la solidaritate in randul comunitatii maghiare. "Pentru noi fiecare maghiar este la fel de important, indiferent de optiunile sale politice. Mintea limpede ne spune ca pentru a ne conserva rezultatele in aceasta perioada tensionata din politica interna romaneasca, avem nevoie de solidaritate. Deci e nevoie de votul tuturor maghiarilor. Dupa alegerile locale a devenit limpede ca UDMR a primit sansa si obligatia de a reprezenta minoritatea maghiara la Bucuresti. Nu cred ca trebuie sa le spunem noi de la Budapesta ce si cum sa faca. Este esential sa conservam rezultatele obtinute in relatia romano-maghiara. Este de interes national sa ramana o relatie buna intre romani si maghiari, fiindca pentru minoritatea maghiara ar fi complet nepotrivita infiintarea unei Antante cu componenta antimaghiara. In acest sens ar fi benefica realizarea unei aliante intre partidele maghiare in vederea alegerilor parlamentare din toamna', a declarat Semjen. Intrebat despre optiunile sale pentru referendumul de duminica, Semjen Zsolt nu s-a ferit sa marturiseasca pentru szekelyhon.ro ca ar vota 'impotriva suspendarii lui Basescu'. "Comunitatea maghiara trebuie sa pretuiasca rezultatele si corectitudinea din timpul Guvernului PDL-UDMR', a adaugat Semjen, numindu-l pe Basescu: "un om de stat carismatic'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×