x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR vrea regionalizarea mică

UDMR vrea regionalizarea mică

01 Iul 2011   •   09:18

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, la Zalau, ca trebuie gandita o reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei intrucat actualele judete sunt prea mici pentru a putea impune strategii de dezvoltare, insa acele opt judete propuse sunt prea mari pentru o administrare eficienta., transmite Mediafax.

"Si dupa parerea UDMR, trebuie sa ne gandim la o reorganizare administrativa a teritoriului. Actualele judete sunt prea mici pentru a impune anumite strategii, lucru ce nu cere in mod obligatoriu ca ele trebuie desfiintate, dar trebuie cautate solutii. Ceea ce ni s-a propus, opt judete uriase, era o propunere inacceptabila. Noi am spus ca ar trebui sa facem niste analize si studii foarte serioase, fiindca judetele propuse ar fi foarte mari, prea mari pentru a administra eficient un teritoriu. Daca judetele actuale sau unele dintre ele sunt prea mici pentru a duce pana la capat anumite conceptii, la fel, cele opt propuse sunt prea mari", a declarat, intr-o conferinta de presa, Marko Bela.

Potrivit sursei citate, s-a spus ca UDMR gaseste propunerea cu opt judete inacceptabila, din cauza ca astfel ar pierde puterea de a influenta decizia in anumite zone, "ceea ce e adevarat".

"Lumina reflectoarelor s-a pus pe problema etnica, cum ca noi am avut temeri ca astfel am pierde decizia in anumite zone, ceea ce e adevarat - si e firesc sa incerci sa-ti protejezi puterea de decizie - sau ca in alte judete ne-am pierde influentarea deciziei. Aceste considerente sunt firesti din partea unei comunitati etnice, ca am vrea sa avem influenta si in anumite situatii am vrea sa avem decizia. Dar nu acesta era singurul motiv pentru Romania. Pur si simplu este nevoie de analize, fiindca acele opt judete sunt prea mari", a declarat vicepremierul Marko Bela.

El a subliniat ca trebuie sa existe in continuare discutii privind reorganizarea administrativ-teritoriala pentru a se ajunge la o solutie comuna, astfel incat sa se evite "o solutie care nu a fost destul discutata si digerata".

Prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, ca o comisie a reprezentantilor coalitiei urmeaza sa analizeze pana in toamna subiectul regionalizarii, in paralel urmand sa aiba loc actiunea guvernamentala de descentralizare.

×