x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea, bani publici risipiţi la malul mării

Udrea, bani publici risipiţi la malul mării

de Elena Stan    |    08 Iun 2012   •   10:22
Udrea, bani publici risipiţi la malul mării

In plina criza economica, Elena Udrea, aflata la conducerea Ministerului Turismului, a interpretat intr-o maniera personala apelurile la cumpatare in cheltuirea banului public venite dinspre Cotroceni si Palatul Victoria. Udrea a aratat ca stie cum trebuie distrat romanul ca sa uite de foame: prin concerte. Cu cat mai scumpe, cu atat mai bine. Ca doar nu a dat de la ea din buzunar, ci tot de la amaratu’ de roman.

Ministrul a hotarat ca “distractia' pe bani publici sa inceapa cu litoralul romanesc. In acest sens, Udrea a incheiat, in luna aprilie 2009, doua contracte pentru organizarea evenimentului “Lumina la malul marii' si concertul lui Goran Bregovici and Wedding Funeral Orchestra. Evenimentele au fost organizate in perioada 18-19 aprilie, cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale, si 1-2 mai, cu ocazia lansarii imnului turistic “Romania the land of choice' si deschiderea sezonului estival. Pentru organizarea evenimentului “Lumina la malul marii', Elena Udrea a incheiat la 7 aprilie un contract cu SC Media Pro Pictures SA in valoare de 1.322.076 lei (1.110.989 lei + 211.087 lei TVA), aproximativ 311.000 de euro. Turistii au fost petrecut atunci pe litoral si minivacanta de Pasti, deoarece Sfintele Sarbatori Pascale au avut loc cu putin timp inainte de deschiderea sezonului estival. Romanii au fost atrasi pe litoral de reprezentantii Ministerului Turismului cu concerte sustinute de artisti renumiti de la noi din tara si de peste hotare, cu o defilare de masini de epoca, precum si cu o demonstratie a pilotului de Formula 1 David Coulthard. Cu aceasta ocazie a fost lansat si imnul turistic al Romaniei, compus de Marius Moga si platit de un donator a carui identitate nu a fost dezvaluita.

In multimea stransa pe plaja din zona Castel, unde a fost lansat imnul, s-au “amestecat' si presedintele Traian Basescu, fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, precum si fata cea mica a presedintelui, Elena Basescu, aflata in campanie electorala pentru Parlamentul European. “Imnul este realizat pentru acest sezon si nu a costat nimic Ministerul Turismului. Ne descurcam numai cu donatii. Una dintre donatii a fost facuta pentru realizarea acestui imn. Nu ne intereseaza cat a costat daca pe noi nu ne-a costat nimic, pe noi ne intereseaza ca el sa fie fredonat de cat mai multa lume', spunea Udrea la vremea respectiva. Imnul a fost interpretat de Loredana Groza, Marius Moga, Aurelian Temisan, Felicia Filip si Smiley, fiind o compozitie a “micului Mozart'. Udrea a fost incantata de imn si ar fi dorit ca variantele mixate ale acestuia sa rasune in discotecile de pe litoral.

De pe bicicleta, pe cal

Pentru a vedea care este atmosfera prin statiuni, blonda de la turism a incalecat pe-o sa... de bicicleta... si a plecat din Neptun catre Vama Veche. Udrea a vrut sa se convinga ca nici o masina din Romania nu a mers la mare la vecini pentru minivacanta de 1 Mai din 2009. Ea nu s-a multumit sa “calareasca' doar bicicleta. Udrea si-a invins teama si s-a suit pe un cal alb, in incercarea de a promova in randul turistilor Herghelia de la Mangalia. “Daca da bine la promovarea hergheliei, ma urc pe cal, desi nu am experienta si mi-e si teama', declara Udrea inainte de a incepe lectia de calarie.

Udrea l-a scumpit pe Bregovic

Pentru concertul sustinut de Goran Brecovic and Wedding Funeral Orchestra, ministerul a platit 42.000 de euro plus costuri de transport, cazare si masa, potrivit datelor furnizate de minister. Un concert destul de costisitor pentru Ministerul Turismului, in conditiile in care, in 2008, acelasi artist a sustinut un concert la Buzau, adus de liberali inainte de alegerile locale, pentru suma de 25.000 de euro (si nu era criza!). Si TVR l-a scos mai ieftin, dand doar 30.000 de euro. In acest context, suma exacta data de Ministerul Turismului pentru concertul cu Bregovici devine un motiv de suspiciune. Contractele incheiate pentru concerte sunt greu de verificat, fiind o metoda de sifonare a banului public. Din procesul-verbal de receptie nr. 512/22.04.2009 al contractului dintre Ministerul Turismului si Media Pro Pictures rezulta ca, pentru concertele din zilele de 18 si 19 aprilie a.c. de la Mamaia, ministerul a platit suma de 64.468 de euro (inclusiv TVA). Suma este defalcata pe patru capitole de cheltuieli: amenajarea scenei de 12 X 10 X 7 metri – 19.736 de euro, echipament sunet – 15.061 de euro, echipament lumini – 17.636 de euro si echipament videoproiectie – 12.035 de euro. Preturile de la cele patru capitole includ si transportul plus cazarea tehnicienilor care au lucrat la montarea scenei si la functionarea aparaturii.

Land of choice, total necunoscut

La un an dupa lansarea cu surle si trambite a imnului turistic, ministerul a alocat 45.000 de euro pentru un studiu din care a aflat ca de campania “Romania, the land of choice', care ne-a costat peste un milion de euro, nu au auzit nici macar romanii, daramite strainii. Potrivit sondajului, peste 80% dintre romani nu au auzit de imnul de promovare a Romaniei.

×