x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea, bogată după deceniul de căsnicie. Venită în familie cu Oltcitul, Nutzy devine o femeie liberă la volan de Mercedes

Udrea, bogată după deceniul de căsnicie. Venită în familie cu Oltcitul, Nutzy devine o femeie liberă la volan de Mercedes

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    11 Iun 2013   •   20:41
Udrea, bogată după deceniul de căsnicie. Venită în familie cu Oltcitul, Nutzy devine o femeie liberă la volan de Mercedes

Cât a fost la Putere, Nutzy Udrea a ştiut să îmbine utilul cu plăcutul. Consilier municipal, consilier prezidenţial, ministru, lider de partid sunt etapele ascensiunii politice a “zânei” blonde care a dominat un deceniu scena politică a României. Udrea a fost considerată în ultimii ani cea mai apropiată colaboratoare a preşedintelui Băsescu. A fost mai mult decât un ministru; îl domina pe Emil Boc atât în Guvern cât şi în partid; era portavoce oficială a Cotrocenilor, simbolul nefast al regimului băsist. Eşecul politic din anul 2012, când a trecut în opoziţie, dar şi eşuarea tentativei de a prelua şefia PDL au fost urmate şi de o “dizolvare” juridică a căsniciei. Măritată în 2003 în faţa consulului din New York, Udrea devine o femeie liberă prin divorţul de Dorin Cocoş înregistrat la un notar în Bucureşti. Cei zece ani de căsnicie au fost pentru Udrea ani foarte bănoşi. Deşi declara că nu se pricepe la afaceri, Nutzy a devenit tot mai bogată. Studenta sărăcuţă venită de la Buzău a prins repede în Bucureşti gustul luxului şi al banului. De la afacerile cu parcări, servicii medicale, hoteliere şi investiţii imobiliare, Udrea şi-a tot rotunjit avera. Liberă şi bogată - iată bilanţul Elenei Udrea în pragul împlinirii a 40 de ani. Comparată forţat cu Lupeasca, Udrea aşteaptă al doilea Făt Frumos...

Ea blondă, tânără şi ambiţioasă, el trecut prin viaţă, cu un divorţ la activ şi afaceri cu statul. Aşa erau Elena Udrea şi Dorin Cocoş în data de 26 decembrie 2003, când s-au căsătorit civil la New York. „La ora 11:00 ne căsătoream, iar la ora 18:00 eram deja la Miami, pe plajă“, povestea Udrea când era întrebată despre căsătoria sa. Cei doi nu au făcut nuntă şi nici nu au trecut pe la biserică susţinând că s-ar fi interpretat cine ar fi fost naşii din cauza carierei politice în ascensiune a doamnei.
Ea a fost pe rând consiliera primarului Băsescu, consilieră de stat la Cabinetul preşedintelui Băsescu, ministrul Turismului în Cabinetul Boc, preşedintele PDL Bucureşti. Aşa au trecut aproape zece ani în care cei doi au prosperat, iar Udrea a făcut paradă ba cu poşetele de zeci de mii de euro, ba cu maşinile sau bijuteriile de lux.
Ajunsă în opoziţie şi în apropierea vârstei de 40 de ani, Elena Udrea a ajuns la concluzia că între cariera ei politică şi afacerile soţului ar fi o stare de incompatibilitate, iar în urma „unei analize îndelungate şi profunde a relaţiei“ cei doi au decis să divorţeze în mod amiabil în faţa notarului.

Averea cocoşească
„Când l-am cunoscut, el avea un Espero, eu un Oltcit. Eram la tribunal, avocatul lui era maestrul meu. Ceea ce avem acum, mai puţin decât comentează unii, am făcut de-a lungul timpului, nu cu tunuri date la stat de pe-o zi pe alta“, declara blonda de la PDL într-un interviu.
O fi mult, o fi puţin? La nici zece ani de căsnicie, cei doi foşti soţi au în conturi câteva sute de mii de euro, milioane de lei, terenuri, clădiri, afaceri şi automobile. Ultima declaraţie de avere depusă de Elena Udrea pe 19 decembrie 2012 la Camera Deputaţilor ne conturează imaginea bunurilor deţinute de cei doi. Până la momentul unui eventual partaj, Udrea şi Cocoş deţin împreună şase terenuri intravilane în Bucureşti, un teren în judeţul Ilfov, două apartamente în Bucureşti, o casă de vacanţă în judeţul Ilfov [I un imobil din care Elena Udrea şi Dorin Cocoş deţin doar jumătate. Parcul auto este format dintr-un Mercedes din 2005 şi un Fiat 500 din 2012. De asemenea, Udrea şi Cocoş au bijuterii în valoare de 50.000 de euro.
Din vânzarea unor bunuri mobile şi imobile cei doi au obţinut anul trecut 620.000 de euro. |n acelaşi timp, cei doi au împreună conturi curente în mai multe bănci: 146.000 de lei la Banca Transilvania, două depozite în valoare de 451.000 de euro la Banca Transilvania, 1,270 milioane de lei la BRD şi 60.000 de euro tot la BRD
În 2012 Elena Udrea a declarat venituri în valoare de 55.440 de lei obţinute din funcţia când era ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Dorin Cocoş a obţinut 33.643 ­ în calitate de director la Clamari Trading Impex SLR, de unde a ridicat şi dividende în valoare de 82.368 pentru anul 2012 şi de 146.868 de lei pentru anul 2011. Mai bănoasă s-a dovedit afacerea cu Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, de unde Cocoş a ridicat dividende în valoare de 917.990 lei în 2011 şi 273.440 de lei în 2012.
Dorin Cocoş a investit 427.000 de lei în Clamari Trading, a împrumutat 275.000 de dolari firmei Doran investment Inc. şi avea de recuperat o datorie de 500.000 de euro împrumutaţi unei persoane fizice.
În perioada 2010-2011 Elena Udrea şi Dorin Cocoş au reuşit să achite un împrumut de peste 3 milioane de euro pe care l-au contractat pentru a construi un bloc cu patru etaje, finalizat în 2009, în zona Floreasca. Prăbuşirea pieţei imobiliare ajunsese să îi dea coşmaruri Elenei Udrea, care a fost nevoită să prelungească plata creditului cu un an. „Să vă spun de ce nu dorm noaptea: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfârşitul acestui an“, declara Elena Udrea în vara anului 2010. Pentru a da înapoi banii, Udrea a spus că încearcă, printre altele, să vândă apartamentele din bloc. Unul dintre apartamente a fost vândut în 2009 pentru 170.000 euro.

Afaceri prospere cu statul
Deşi Cocoş a declarat că „şi cu şi fără Elena Udrea tot un om de afaceri de succes ar fi fost“. Traseul profesional al celor doi s-a intersectat nu de puţine ori. Iniţial, cei doi au fost recunoscuţi pentru afacerile de milioane cu parcările concesionate de la Primăria Municipiului Bucureşti. Firma Dalli Exim SA, deţinută de Dorin Cocoş, a concesionat de-a lungul mandatului lui Traian Băsescu şi fără organizarea vreunei licitaţii, 2.500 de locuri de parcare în 101 locaţii de la municipalitate, dar şi câteva parcări subterane. Conform Ministerului de Finanţe, profitul înregistrat de firma Dalli Exim în 2006 a fost de 2.185.287 lei, iar cifra de afaceri a fost de 13.206.222 lei. Curtea de Conturi a descoperit, în 2006, că firma lui Cocoş nu raporta către Primărie „o evidenţă detaliată a veniturilor“ pentru a nu fi nevoită să plătească redevenţa primăriei Capitalei.
În perioada în care Elena Udrea era consiliera şefului statului, numele lui Cocoş apare în dosarul ALRO. Potrivit stenogramei interceptărilor, omul de afaceri ar fi intervenit pe lânga Theodor Stolojan, care ar fi trebuit să-i primească şi să-i ajute pe şefii de la ALRO în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii.
Apoi Udrea ajunge în Guvernul Boc, iar Cocoş îşi mută afacerile în domeniul sănătăţii. Firma Clamari Trading Impex SRL din Bucureşti, deţinută de soţul Elenei Udrea, a obţinut contracte pe bandă rulantă cu spitalele bucureştene. Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ a contractat prin procedură de urgenţă reactivi în valoare de 125.823 de lei de la firma lui Cocoş, singura care a participat la licitaţia organizată. Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) a cumpărat reactivi în valoare de 23.868.592 de lei (fără TVA), iar Institutul Clinic Fundeni a atribuit Clamari Trading un contract în valoare de 8.664.105 lei. Evenimentul Zilei a relatat că „Udrea a omis în declaraţiile sale de avere şi interese 7,7 milioane de euro din afacerile lui Dorin Cocoş cu statul, pe filiera spitalelor bucureştene. Astfel, din 9,2 milioane de euro, sumă prevăzută în contractele cu spitalele de urgenţă din Capitală ale unei firme a soţului său, ministrul a declarat doar 1,5 milioane“.
În paralel, numele lui Cocoş apare în afacerea modernizării pieţei Crângaşi. Primarul PDL Cristian Poteraş a încheiat un contract de asociere în participaţiune pentru modernizarea pieţei cu firma Zenith Business Group&Partners. Firma fusese înfiinţată cu numai trei săptămâni înainte de a câştiga licitaţia şi era deţinută de controversatul om de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro“, şi de două firme controlate prin interpuşi de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, ministrul Turismului.
 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea Dorin Cocos