x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE ar putea reduce emisiile de CO2

UE ar putea reduce emisiile de CO2

12 Dec 2007   •   00:00
UE ar putea reduce emisiile de CO2
Sursa foto: FREDERIC J. BROWN/

Uniunea Europeană ar putea fi de acord să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de 30% pănă in 2020 in cazul in care şi alte ţări bogate se implică in lupta globală pentru combaterea incălzirii climei.



Uniunea Europeană ar putea fi de acord să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de 30% pănă in 2020 in cazul in care şi alte ţări bogate se implică in lupta globală pentru combaterea incălzirii climei, a declarat, la Bali, comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, transmite marţi Reuters. Bruxellesul a decis să-şi reducă in mod unilateral emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul din 1990 pănă in 2020 şi chiar cu 30 de procente, dacă şi alte ţări adoptă măsuri similare. "Uniunea Europeană şi-a fixat un obiectiv de 30% - cu condiţia ca şi alte ţări dezvoltate să i se alăture - sau chiar peste 30%, dacă este nevoie", a spus Sta-vros Dimas in cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Conferinţei Internaţionale dedicate schimbărilor de climă ale cărei lucrări au loc in Insula Bali (In-donezia) in perioada 3-14 decembrie.


OBIECTIVE. Reuniunea urmăreşte să stabilească condiţiile necesare pentru inceperea unor negocieri prevăzute să dureze doi ani şi la capătul cărora se speră să se ajungă, sub auspiciile ONU, la un nou acord in problema luptei impotriva efectelor provocate de schimbările climatice, care să inlocuiască Protocolul de la Kyoto. Acesta din urmă prevede că cele 36 de ţări semnatare trebuie să-şi reducă emisiile de CO2 cu 5 procente faţă de nivelele din 1990, in perioada 2008-2012. Oficialul european a arătat că este extrem de important ca discuţiile, care au loc la Bali să ţină cont de datele ştiinţifice furnizate in acest an de grupul de experţi al ONU pe probleme de climă, conform cărora ţările bogate trebuie să-şi diminueze emisiile de gaze cu efect de seră cu 25%-40% faţă de nivelul anilor 1990, pănă in 2020. Statele Unite ale Americii, ţară care nu a ratificat Protocolul de la Kyoto, se opune oricărei menţionări de cifre in proiectul documentului care urmează a fi adoptat la Bali şi care stabileşte liniile directoare pentru negocierile de care se aşteaptă să ducă la incheierea, in 2009, a unui acord in domeniul climei. "Ştiinţa ne spune că aceste diminuări (de CO2 - nr.) sunt necesare pentru a lupta in mod eficient impotriva schimbărilor de climă", a declarat Stavros Dimas.

×
Subiecte în articol: verde!