x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE se adaptează la schimbările climatice

UE se adaptează la schimbările climatice

de Jurnalul National    |    12 Apr 2008   •   00:00
UE se adaptează la schimbările climatice
Sursa foto: SEZAYI ERKEN/

Parlamentul European a adoptat la mijlocul acestei săptămîni o rezoluţie în care cere Comisiei Europene să efectueze un studiu cu posibilităţile de acţiune ale Uniunii în vederea adaptării la schimbările climatice, informează serviciul de presă al legislativului european

Parlamentul European a adoptat la mijlocul acestei săptămîni o rezoluţie în care cere Comisiei Europene să efectueze un studiu cu posibilităţile de acţiune ale Uniunii în vederea adaptării la schimbările climatice, informează serviciul de presă al legislativului european. Rezoluţia a fost adoptată cu 516 voturi pentru şi 47 împotrivă. De­putaţii cer Comisiei să includă adaptarea la schimbările climatice în legislaţia pe care o elaborează sau o modifică şi în toate strategiile şi proiectele de finanţare actuale şi viitoare, cu efecte teritoriale, în sco­pul limitării efectelor schimbărilor climatice.

Potrivit textului rezoluţiei, Parlamentul European regretă că nu a fost luată în considerare de către Comisie o mai bună colabora­re în acest domeniu între Uniunea Europeană şi ţările în curs de dezvoltare şi subliniază în special ne­voia de transfer tehnologic şi de consolidare a capacităţilor. Uniunea Europeană, spun eurodeputaţii, “trebuie să întreprindă eforturi substanţiale pentru o dezvoltare tehnologică sporită”, pentru a asigura trans­ferul de tehnologie către ţările în curs de dezvoltare. Rezoluţia re­a­minteşte faptul că schimbările climatice ar putea accelera diminuarea accesului la resursele naturale. Deputaţii invită Comisia să prevadă măsuri suplimentare de adaptare la noile provocări legate de garantarea securităţii aprovizionării cu alimente şi energie.

 

GRADUAL. Parlamentul consideră că ar trebui examinată şi “adaptarea graduală a sectorului agricol la noile provocări determinate de schimbările climatice”. Parlamentul subliniază că sectorul agricol se poate adapta la schim­bările climatice şi poate diminua efectele lor prin aplicarea unei le­gislaţii care să consolideze durabilitatea şi să promoveze noi căi de utilizare şi gestionare a apei şi a altor resurse na­turale. Rezoluţia mai subliniază importanţa necesităţii din ce în ce mai mari a unei utilizări raţionale a apei prin intermediul “gestionării cererii de apă”, avînd în vedere că apa devine o resursă deficitară. De­putaţii invită Comisia şi statele membre să adopte măsuri de integrare care să asigure disponibilitatea, accesibilitatea, utilizarea şi conservarea apei şi să promoveze tehnologiile şi practicile inovatoare, inclusiv proiecte-pilot pentru redu­cerea daunelor produse de secetă şi a riscurilor de inundaţii.

 

ACCENT PE ECOSISTE­ME. Parlamentul invită Co­mi­sia Europeană să considere rolul vital pe care ecosistemele sănătoase îl pot juca în cadrul politicii de adaptare. Deputaţii subliniază că actuala le­gislaţie a Uniunii poate contribui la abordarea acestei chestiuni în Europa şi invită Comisia şi statele membre să acorde prioritate maximă aplicării acestor politici. Parlamentul European s-a reunit într-o se­si­u­ne restrînsă săptamîna aceasta.

×
Subiecte în articol: verde! climatice