x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE vrea să scape de dependenţa de petrol şi să producă energie "curată"

UE vrea să scape de dependenţa de petrol şi să producă energie "curată"

de Alexandru Nastase    |    10 Mar 2011   •   18:12

România va trebui să se pregatească pentru o reducere semnificativă a emisiilor în următorii 40 de ani, după ce Consiliul European a adoptat obiectivul de a reduce emisiile cu 80-95% până în 2050, faţă de nivelul din 1990.

"Dacă nu luăm măsuri suplimentare celor stabilite la Copenhaga şi Cancun nu vom putea ajunge la limitarea creşterii temperaturii globale cu 2 grade Celsius", a declarat reprezentantul CE Peter Wehrheim, care a prezentat la Bucureşti "Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene într-o economie competitivă şi cu emisii reduse de carbon până în 2050". Potrivit oficialului european, politicile europene actuale vor determina o reducere de doar 10% a emisiilor până în 2020, deşi ţinta impusă este de 20%. Reprezentantul CE a subliniat importanţa măsurilor împotriva schimbărilor climatice, in contextul în care acestea afecteaza multe sectoare economice precum agricultura, transporturi, turism, sănătate. Wehrheim a deschis un ziar în care principalele titluri vizau noile cresteri de preturi la carburanti şi încurajările preşedintelui României privind investiţiile verzi.

Investiţii masive
Potrivit analiştilor, pentru a reuşi să atingă ţintele, statele europene vor fi nevoite să investească anual 270 de miliarde euro în perioada 2010 – 2050. "Aceasta suma ar putea suna înfricoşător, dar nu este un cost în plus, ci o investiţie cu beneficii pentru economia verde, dezvoltarea unor sectoare economice, reducerea dependenţei de petrolul din import şi locuri noi de muncă", a mai spus Wehrheim. Potrivit analizelor CE, economia verde ar putea crea până în 2020 aproximativ 1,5 milioane locuri de muncă, în special în domeniul construcţiilor. Pe de altă parte, măsurile de eficientizare energetica ar putea ajuta statele europene să economisească până în 2050 aproximativ 320 de miliarde euro, ajungând la un consum primar de energie cu 30% mai mic decât în prezent. Foaia de parcurs lansată astazi de CE pune accentul pe reducerea consumului energetic la nivel european şi investiţiile în surse alternative de energie. Documentul vine în contextul în care conflictele internaţionale din ultima perioadă au destabilizat piaţa carburanţilor, accentuând îngrijorările legate de preţul combustibililor. "Cu cât aşteptam mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari. Pe măsură ce preţul petrolului creşte, Europa plăteşte tot mai multe pentru factura sa de energie şi devine tot mai vulnerabilă la şocurile induse de această creştere", a declarat Connie Hedegaard, comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice, citată de greenreport.ro.

×