x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimul "bax" din Tigareta II

Ultimul "bax" din Tigareta II

21 Sep 2004   •   00:00

Fostul comandant al Aeroportului Militar Otopeni, Ioan Suciu, a fost dat in urmarire prin Interpol, intrucat se sustrage executarii unei pedepse privative de libertate de 15 ani in urma afacerii Tigareta II.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

In 1998, procurorii militari au trimis in judecata 19 persoane, printre care si Ioan Suciu. Acestea au fost acuzate de introducerea in tara, prin Baza Militara Otopeni, a 4.275 de baxuri de tigari de contrabanda. Curtea Suprema de Justitie i-a condamnat, la 26 februarie 2001, printr-o sentinta definitiva, pe 15 dintre cei implicati in afacerea Tigareta II la pedepse cuprinse intre trei si 15 ani de inchisoare, alti doi au fost achitati, iar unul a primit o pedeapsa cu suspendare. Suciu a primit pedeapsa cea mai mare intrucat, fiind comandantul Aeroportului Otopeni, a autorizat aterizarea aeronavelor care aduceau tigari de contrabanda.Unii dintre condamnati s-au predat Politiei, dar Ioan Suciu si altii au facut cereri de amanare a executarii pedepsei.

PAUZA. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a admis solicitarea lui Suciu, prelungind termenul de amanare a incarcerarii fostului comandant al Aeroportului Militar Otopeni. Suciu a beneficiat de o intrerupere a pedepsei din motive medicale suferind de o boala cardiaca. In urma cu an, instanta militara nu a mai acceptat prelungirea nearestarii lui Suciu, iar acesta nu s-a mai prezentat in fata magistratilor si nici nu a fost gasit de politisti, care aveau misiunea de a pune in executare mandatul de incarcerare. Astfel, Ioan Suciu a fost dat in urmarire generala, apoi in urmarire internationala prin Interpol. Fostul comandant al Aeroportului Militar Otopeni, comandorul Ioan Suciu, a fost eliberat la sfarsitul lunii august 1998, dupa 129 de zile de inchisoare, din arestul Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei.

ISTORICUL TIGARETEI II. In noaptea de 16 spre 17 aprilie 1998, avea sa se consume pe Aeroportul Militar Otopeni ceea ce presa a numit la vremea respectiva Dosarul Tigareta II.

In aceea seara, de la bordul unei aeronave IL-76, a companiei bulgaresti Air-Sofia, au fost descarcate aproximativ 3.000 de bax-uri de tigari ASSOS de contrabanda avand seria "0016GR". Acestea au fost incarcate in mare viteza in mai multe masini si duse la depozitul din Mogosoaia, proprietatea lui Stefan Andreias. Printre cei implicati in Tigareta II au fost si doi fosti SPP-isti, capitanul Catalin Tanase si plutonierul Minea Constantin. Cei doi se aflau in subordinea colonelului SPP Gheorghe Trutulescu, pe vremea aceea loctiitorul comandantului Serviciului de Asigurari Misiuni din cadrul SPP, Minea fiind chiar soferul acestuia. Cei doi SPP-isti aveau misiunea de a asigura protectia transportului de tigari de la Aeroportul Militar Otopeni in comuna Mogosoaia.

Alte persoane implicate in Tigareta II au fost patronul discotecii Black&White, Marian Chiata, administratorul firmei Quick Aero Service, Dumitru Popescu, cel care a intermediat inchirierea aparatului IL-76 de la Air Sofia pentru colonelul Trutulescu, fostul sef al punctului de control al Aeroportului Militar Otopeni, capitan Dumitru Balan, patronul firmei Faurar din Mogosoaia, Stefan Andreias, patronul firmei KHJ, Gabriel Negoescu, irakianul Jamal al Atm si sirianul Hitam Silim, ultimii doi considerati beneficiarii tigarilor.

GRATIAT DE ILIESCU

Cristian Sorin Rosca, fostul inspector aeronautic la Autoritatea Aeronautica Civila, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul Tigareta II, a beneficiat de gratierea restului de pedeapsa ramasa neexecutata din partea presedintelui Ion Iliescu. Cristian Rosca era acuzat ca a inlesnit operatiunea de contrabanda prin stergerea mai multor fisiere din memoria computerului care coordona evidenta tuturor zborurilor din spatiul aerian romanesc. Cu un an inainte de gratiere, Cristian Sorin Rosca mai facuse o cerere de gratiere, insa i-a fost respinsa.

×