x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimul mesaj de la BNR, pentru premierul Tudose. „Banca Naţională nu primeşte ordine!"

Ultimul mesaj de la BNR, pentru premierul Tudose. „Banca Naţională nu primeşte ordine!"

de Mihaela Bîrzilă    |    04 Dec 2017   •   08:57
Ultimul mesaj de la BNR, pentru premierul Tudose. „Banca Naţională nu primeşte ordine!"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Un nou episod al războiului rece dintre șeful Guvernului și Banca Națională a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. „Premierul Tudose este inginer, nu are de unde să cunoască relații de politică monetară, are în jurul domniei sale consilieri care ori nu înțeleg politică monetară, ori îi spun ce cred”, a afirmat, la Antena 3, Adrian Vasilescu - consilierul de strategie BNR.

 

Declarația vine în contextul în care premierul Mihai Tudose a atacat în repetate rânduri Banca Națională, acuzând-o că e de vină pentru deprecierea leului şi cerând o discuţie faţă în faţă cu șefii BNR, pentru a lămuri ce rol are această instituţie. Vasilescu a trimis un mesaj Guvernului, sâmbătă, din studioul TV: „Banca Naţională nu primeşte ordine!". El a spus că și BNR a invitat guvernul la o întâlnire, dar nu a primit niciun răspuns. „Există lege care stabilește și limitele acestei colaborări. (...) Legea nu spune unde să ne întâlnim. Legea spune că această colaborare merge până acolo unde sunt afectate obiectivele Băncii Naționale, adică stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară a țării", a explicat Adrian Vasilescu. Întrebat cu cine ţine Banca Naţională, oficialul BNR a răspuns: „Banca Naţională nu este sentimentală. Are în faţă o lege rece pe care o respectă punct cu punct. Când românii consumă și balanța arată un consum cu 8,5 miliarde mai mare decât oferta internă și până la sfârșitul anului se va duce la un deficit de balanță de 12 miliarde de euro... Ca să ții cu românii, cine plateste?"

Invitat să comenteze declarațiile lui Adrian Vasilescu, consultant fiscal Adrian Benţa a spus: „Este absolută corectă reacția consilierului BNR. Atât timp cât noi nu avem o raționalitate în a cumpăra bunuri și produse în România, nu înțeleg de ce ar trebui să cheltuim rezerva valutară a țării doar pentru a susține cursuri bune de schimb pentru importatori. Rezerva valutară e a întregii țări, nu a unor oameni care stimulează un apetit de consum pentru bunuri produse în afară țării. Ar fi util să ne concentrăm pe câteva sute de produse cu care să contrabalansăm importurile, produse care să înglobeze resursele noastre naturale. Proiectul bugetului arată că avem 125 miliarde de lei venituri și 160 miliarde cheltuieli. Asta înseamnă un deficit de 35 de miliarde în 2018, aproximativ 7,5 miliarde de euro. Din start, suntem pe un deficit uriaș, chiar dacă se încadrează ca valoare nominală în PIB”.

 

Deprecierea leului este modică, pentru că Banca Naţională intervine. Cursul manifestă la această oră o debreciere ușoară a leului, un ban doi trei, nu e o depreciere care să facă să sară lumea. Adrian Vasilescu, BNR

 

Culmea, Adrian Vasilescu, consilierul pentru strategie al BNR, susţine că Mihai Tudose îi este simpatic, păcat că este „în afara legii şi a logicii economice".

×
Subiecte în articol: adrian vasilescu