x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Umilire", "dezastru", "eşec răsunător". Premierul Cameron - după cel mai mare afront suferit de un guvern britanic referitor la o acţiune militară în ultimii 230 de ani

"Umilire", "dezastru", "eşec răsunător". Premierul Cameron - după cel mai mare afront suferit de un guvern britanic referitor la o acţiune militară în ultimii 230 de ani

31 Aug 2013   •   20:57
"Umilire", "dezastru", "eşec răsunător". Premierul Cameron - după cel mai mare afront suferit de un guvern britanic referitor la o acţiune militară în ultimii 230 de ani
Sursa foto: PA WIRE/EPA

Premierul Cameron încearcă să-şi recapete autoritatea după un eşec politic istoric privind Siria
Premierul britanic David Cameron, a cărui ţară se află în prezent în afara unei alianţe SUA/Franţa pentru o eventuală intervenţie militară în Siria, se confruntă cu dificila sarcină de a-şi recăpăta autoritatea pe plan intern după înfrângerea istorică suferită în parlament, informează sâmbătă AFP - citată de Agerpres.

Mai multe ziare britanice scriau sâmbătă despre o posibilă remaniere guvernamentală după veto-ul parlamentar cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare în Siria, afront niciodată suferit de un guvern britanic referitor la o acţiune militară în ultimii peste 230 de ani.

Autoritatea lui David Cameron a fost ştirbită de 30 de membri ai Partidului său Conservator şi, ca un şi mai mare afront, 10 membri ai guvernului său de coaliţie nu au participat la votul crucial de joi seara din Camera Comunelor, convocată de urgenţă de către acesta.

Doi dintre ei, ministrul pentru dezvoltare internaţională, Justine Greening, şi secretarul de stat pentru afaceri externe, Mark Simmonds, au explicat, jenaţi, că nu au auzit semnalul care le cerea parlamentarilor să voteze.

Potrivit Daily Telegraph, apropiat de conservatori, cei doi miniştri ar putea să plătească pentru greşeala lor cu ocazia unei posibile remanieri ce ar putea să aibă loc săptămâna viitoare, la fel ca şi mulţi alţi membri ai guvernului care nu s-au întors din vacanţă în pofida convocării lansate de Cameron.

'Umilire', 'dezastru', 'eşec răsunător': ziarele nu au avut suficiente cuvinte dure în ultimele două zile pentru a descrie înfrângerea dureroasă suferită de David Cameron aflat de trei ani la putere.

O înfrângere rezultată dintr-un pariu riscant al premierului, dispus să acţioneze rapid şi care a părut să nu ia în considerare nivelul reticenţei opiniei publice şi al parlamentarilor, inclusiv în propria sa tabără, în faţa unei astfel de acţiuni, în condiţiile în care ţara este încă marcată de amintirea războiului din Irak din 2003 şi a pretinselor arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein care au justificat invazia americano-britanică, notează AFP.

×
Subiecte în articol: david cameron criza siria