x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umiliti de coloana oficiala

Umiliti de coloana oficiala

de Mara Raducanu    |    Gabriela Antoniu    |    Razvan Belciuganu    |    05 Ian 2007   •   00:00

Miercuri dupa-amiaza, pe DN 1, mii de romani care se indreptau spre Bucuresti au fost umiliti si tinuti in trafic timp de peste trei ore pentru a face loc unei coloane oficiale. Scuza inventata de autoritati a fost ca un copac s-a prabusit la Comarnic, iar circulatia a fost oprita pentru a se degaja carosabilul.

BLOCAJ. De parca vremea rea nu era suficienta, romanii aflati pe DN 1 in drum spre Bucuresti a trebuit sa indure si umilinta pentru demnitarii grabiti sa ajunga la munte

Miercuri dupa-amiaza, pe DN 1, mii de romani, inclusiv copii, care se indreptau spre Bucuresti au fost umiliti si tinuti in trafic timp de peste trei ore, pentru a se face loc unor coloane oficiale. Scuza inventata de autoritati a fost ca un copac s-a prabusit la Comarnic, iar circulatia a fost oprita pentru a se degaja carosabilul.

Miercuri, 3 ianuarie, ora 13. Ora cu ghinion pentru cei care s-au hotarat sa plece de la Predeal la Bucuresti. Pentru ca acest traseu pe care in mod normal il faci intr-o ora si jumatate a fost parcurs in cinci ore. Motivul? Un copac prabusit pe carosabil la Comarnic, dupa cum i-a explicat un politist de la Rutiera unuia dintre soferii blocati in trafic la Sinaia timp de peste trei ore. Aparent, nimic anormal. Se mai intampla.

COPACUL PRABUSIT. Totusi, de ce a durat atat de mult degajarea carosabilului, incat s-a format o coada de masini de doi kilometri? I-am intrebat atat pe Vasile Botoaca, primarul Comarnicului, cat si pe agentul Spirchez de la Politia din localitate, de la care am aflat cu stupoare ca nu cazuse nici un copac la Comarnic pe carosabil, ci la Sinaia, informatie confirmata si de IJP Prahova.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, un copac s-a prabusit totusi pe carosabil miercuri, in zona Sinaia. Nu acesta ar fi fost insa motivul pentru care circulatia a fost ingreunata, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IJP, subinspector Radu Dan Alexandru, cauzele fiind legate mai mult de vremea proasta si de faptul ca mijloacele de deszapezire nu au facut fata cantitatilor mari de zapada.

Pentru scurta vreme la blocarea traficului pe DN 1 a contribuit si un accident. In localitatea Romanesti, o Dacie 1310 si un Audi A6 s-au tamponat usor in jurul orei 17:00. Potrivit subinspectorului Radu, cauza a fost tot vremea grea.

MOTIVUL ASCUNS. Martori participanti la trafic spun insa ca nu au vazut nici un copac prabusit la Sinaia, indicand un alt motiv: degajarea carosabilului pentru trecerea unor coloane oficiale. Dupa ce au iesit din blocajul de la Sinaia si au pornit spre Bucuresti, mai multi soferi s-au intersectat in jurul orelor 17:30-18:00, in dreptul localitatii Romanesti, cu o coloana oficiala care avea ca antemergator patru masini de politie, urmate de patru jeepuri Grand Cherokee. Inaintea lor, pe traseu, pe sensul de mers spre Predeal se intalnisera si cu cateva utilaje de deszapezire. Martorii banuiesc ca ar fi vorba despre coloana premierului Tariceanu, care urma sa participe ieri la reuniunea Comitetului Executiv al PNL de la Sinaia. Surse libe-rale sustin insa ca liderul PNL se afla de la inceputul saptamanii la Predeal, in concediu, si ca de acolo ar fi venit ieri-dimineata la Sinaia, la reuniunea CEx. In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a plecat miercuri, in jurul orei 17:00, cu un jeep, la reuniunea PNL de la Sinaia, dar nu in coloana oficiala. De altfel, informatiile din mediul politic pe aceasta tema sunt confuze. Potrivit mai multor surse politice, miercuri seara, pe DN 1 spre Predeal, au trecut in ordine coloana presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, urmata de cea a premierului Tariceanu si, dupa ora 18:00 de cea a presedintelui Basescu. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea, ne-a declarat insa ca masinile Serviciului nu au insotit in cursul zilei de miercuri, 3 ianuarie, pe DN 1 nici o coloana oficiala.

La randul sau, Liviu Malureanu, purtatorul de cuvant al Brigazii de Politie Rutiera, ne-a declarat ca marti si miercuri au trecut pe DN 1 mai multe coloane oficiale spre Sibiu, municipiu declarat capitala culturala europeana, dar ca nu le-au fost solicitate in mod expres masini ale Brigazii pentru a insoti aceste coloane, SPP fiind cel abilitat in acest sens.

CONTRADICTII. Copacul de la Comarnic, care de fapt s-a prabusit la Sinaia, blocajul care ar fi fost produs nu de copac, ci de vremea rea, coloanele oficiale care n-au trecut, dar de fapt au trecut pe DN 1, dar nu insotite de Politie, ci probabil de SPP, sunt informatii contradictorii care nu fac altceva decat sa arate ca e ceva putred la mijloc si sa intareasca banuielile ca toata aceasta tevatura, si umilinta la care au fost supusi miile de romani au fost facute pentru Mariile lor, coloanele oficiale.

TRAFIC NORMAL
Circulatia rutiera, feroviara, navala si aeriana, afectata in ultimele zile de zapada si viscol, a revenit ieri la normal, potrivit reprezentantilor biroului de presa al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Circulatia autovehiculelor se desfasoara insa pe un singur fir, pe Drumul National 1, in zona localitatii Posada, din cauza lucrarilor de rebransare a liniilor electrice afectate de conditiile meteorologice nefavorabile. Pe Drumul National 67 C, intre Novaci si Ranca, circulatia se desfasoara pe o singura banda, din cauza zapezii viscolite. Doua utilaje de deszapezire lucreaza la deblocarea celuilalt sens. Traficul feroviar se desfasoara normal, nefiind anuntate trenuri anulate, cai ferate inchise sau cu tranzit restrictionat. Toate porturile si caile navigabile sunt deschise circulatiei. In zona portului Giurgiu a fost raportata esuarea a doua slepuri apartinand Giurgiunav, care nu afecteaza insa circulatia celorlalte nave.
Miercuri, doua porturi, respectiv Constanta Sud-fluvial si Midia, precum si canalul si bara Sulina au fost inchise din cauza vantului puternic. Traficul aerian se desfasoara in conditii normale, desi unele aeroporturi au pistele umede. Cerul este partial acoperit de nori in judetele Mures, Suceava, Satu-Mare, Baia Mare si Timisoara.

SITUATIA METEO PE VALEA PRAHOVEI
In zona judetelor Prahova si Brasov, in cursul zilei de 2 ianuarie 2007, vremea a fost relativ calda, cu temperaturi maxime ce s-au incadrat intre - 6 grade, temperatura inregistrata la statia meteo de la Varfu Omu, situata la 2.504 m altitudine, si 6 grade la Brasov. "Ninsorile au inceput dupa ora 20:00, in seara zilei de 2 ianuarie, in zona mai inalta, si dupa ora 1:00 (noaptea de 2/3 ianuarie) in zona Brasov. Pana dimineata se inregistrasera din precipitatii de 20 l/mp la Sinaia 1.500, 16 l/mp la Cristianu Mare si 10 l/mp la Brasov, iar stratul de zapada masura 8 cm in Brasov si 41 cm la statia meteo Predeal", potrivit Teodorei Cumpanasu, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie. De asemenea, un alt fenomen specific perioadei mentionate mai sus a fost vantul, care s-a intensificat treptat, indeosebi la peste 1.500 m altitudine, unde viteza medie a depasit 75 km/h, cu unele rafale de peste 100 km/h, viscolind si spulberand zapada. Ninsoarea a continuat in prima parte a zilei de 3 ianuarie, astfel ca la ora 14:00, stratul de zapada masurat la statiile meteo era de: 14:00 cm la Brasov, 40 cm la Varfu Omu, 48 cm la Sinaia si 51 cm la Predeal. (Anca Ardeleanu)
UN BUCURESTEAN CERE DAUNE AND
Inchiderea DN 1 a provocat destule probleme, tronsonul Posada-Sinaia-Busteni-Azuga fiind practic blocat definitiv. Zapada depasea in unele locuri inaltimea de un metru, iar pe alocuri drumul era impracticabil din cauza unor copaci ale caror ramuri s-au rupt si au blocat soseaua. Asa se face ca foarte multi turisti care voiau sa se intoarca acasa, la Ploiesti sau Bucuresti, dupa petrecerea Sarbatorilor la munte, au ramas prinsi in trafic. Unii s-au intors inapoi, la pensiunile unde fusesera cazati. Altii au stat in masini mai bine de opt ore. Este si cazul familiei Dumitrache din Bucuresti, care la primele ore ale diminetii a ajuns la Spitalul de Urgenta Ploiesti, pentru a primi ingrijiri pentru degeraturile si raceala capatate. Alexandru Dumitrache spune ca ii va da in judecata pe cei de la Administratia Nationala a Drumurilor (AND), care n-au fost in stare, desi se laudau ca nu ii ia iarna pe nepregatite, sa inlature zapada de pe carosabil. Bucuresteanul este decis sa ceara si daune pentru suferintele indurate de el si familia lui. (Nina Marcu)
×
Subiecte în articol: observator zăpadă miercuri sinaia coloana