x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un an concediu de acomodare pentru părinţi

Un an concediu de acomodare pentru părinţi

31 Mar 2017   •   08:32
Un an concediu de acomodare pentru părinţi
Sursa foto: suriya silsaksom/Getty Images/iStockphoto

Salariaţii care adoptă copii pot să ceară, începând de astăzi, intrarea în concediul de acomodare şi plata unei indemnizaţii lunare în valoare de 1700 lei. Noul tip de concediu este prevăzut de Legea nr. 57/2016, care a modificat Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Concediul de acomodare are, potrivit actului normativ, o durată de cel mult un an şi este acordat la cerere. Pe durata acestuia, salariatul îndreptăţit (adoptatorul sau oricare dintre cei doi soţi ai familiei adoptatoare) primește şi o indemnizaţie lunară. Plata indemnizaţiei lunare aferente concediului de acomodare este făcută în baza cererii persoanei adoptatoare şi a unor documente justificative. Cererea de acordare a indemnizației de acomodare trebuie soluţionată în maximum trei zile lucrătoare de la data înregistrării şi este comunicată solicitantului în cel mai scurt timp.

Important de ştiut este că angajatorii care refuză acordarea concediului de acomodare riscă să fie sancţionaţi de inspectorii de muncă cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei. Totodată, angajatorii nu pot să dea afară salariaţii aflaţi în concediul de acomodare. (A. P.)

 

Nu doar salariaţii pot cere intrarea în concediul de acomodare, ci şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole.

×