x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un citat al lui Iorga deranjează UDMR.

Un citat al lui Iorga deranjează UDMR.

14 Iun 2011   •   21:00
Un citat al lui Iorga deranjează UDMR.

Consilierii locali ai UDMR Cluj au parasit ieri sedinta Consiliului Local, in semn de protest fata de amplasarea placutei cu un citat al lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, transmite corespondentul Mediafax. 'Comunitatea maghiara e ingrijorata si am avut impresia ca ne-am intors in anii '90. Nu cred ca mai avem nevoie de asa ceva intr-un oras care doreste sa devina Capitala Culturala europeana. Ne pare rau ca ati ales o ilegalitate in cautare de voturi. In semn de protest fata de asumarea mostenirii politice a lui Funar parasim sedinta', a spus consilierul Csoma Botond. Pe noua placuta apare scris textul '1932 – Pe soclul statuii a fost inscriptionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam cand incerca sa invinga Moldova nebiruita»'. In 2010, la restaurarea gru­pului statuar s-a pastrat doar inscriptia amplasata de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a castigat concursul din 1894, si anume: 'Mathias Rex'.

Inscriptia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montata initial in perioada interbelica, dar a fost indepartata de comunisti si repusa pe soclu de administratia lui Gheorghe Funar. In timpul lucrarilor de restaurare incepute in 2010 si realizate din fonduri alocate de guvernele roman si maghiar placuta a fost din nou de­montata. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai aparut pla­cuta cu textul lui Iorga, iar oficialii Pri­mariei clujene au afirmat ca a fost res­pectat proiectul initial al statuii, pe care nu aparea aceasta inscriptie. To­tusi, placuta cu textul lui Nicolae Iorga a reaparut fara ca Primaria Cluj-Napoca sa anunte acest lucru.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ceruse Primariei Cluj-Napoca si primarului Sorin Apostu sa 'indeparteze neintarziat' inscriptia cu textul lui Nicolae Iorga. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au sustinut ca placuta cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi indepartata, in pofida solicitarii ministrului Culturii, intrucat amplasarea ei facea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentantii ministerului.

×
Subiecte în articol: observator