x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un mare maestru popular a încetat din viaţă

Un mare maestru popular a încetat din viaţă

de Emil Neacşu    |    29 Mai 2019   •   12:41
Un mare maestru popular a încetat din viaţă

Veste tristă anunţată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” pe pagina sa de Facebook. Potrivit reprezentanţilor muzeului, a încetat din viaţă meşterul popular Ion Arsene, cel care a creat de-a lungul vieţii zeci de mii de instrumente muzicale, de la fluiere, ocarine şi cimpoaie pe care le-a vândut în toată lumea.
Originar din satul Poienarii de Muscel, comuna Jugur din județul Argeş, meşterul Arsene Ion s-a născut pe 25 decembrie 1931.
Inspirat de cântecele tradiționale ale zonei meşterul Ion Arsene a devenit purtatorul şi interpretul lor. La formarea sa a contribuit ucenicia făcută pe lângă meşterul Pasăre Gheorghe din Ocniţa, Vâlcea. 
Din anul 1970, meşterul Arsene a fost colaborator al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” fiind prezent la expoziţiile şi târgurile organizate aici de-a lungul anilor. Pasiunea lui a fost transmisă şi celor patru copii ai săi. 
În 2002, a primit, din partea Preşedinţiei României, distincţia “Crucea naţională Serviciul Credincios, clasa a III-a”.
Numele său va rămâne înscris atât în galeria celor mai talentaţi creatori de artă populară românească, cât şi în inimile celor care au avut prilejul să îl cunoască.

×