x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un preot, un dascăl şi şeful Poliţiei de Frontieră Siret, capii contrabandiştilor din Vama Siret

Un preot, un dascăl şi şeful Poliţiei de Frontieră Siret, capii contrabandiştilor din Vama Siret

de Veronica Micu    |    15 Iul 2014   •   14:34
Un preot, un dascăl şi şeful Poliţiei de Frontieră Siret, capii contrabandiştilor din Vama Siret

Procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată a 35 de persoane, majoritatea inspectori şi subofiţeri, printre care şi şeful Sectorului de Poliţie de Frontieră Siret. Aceştia au creat, în urma activităţii infracţionale de contrabandă cu ţigări, un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,6 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, este acuzat de sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu şi luare de mită.

Pentru infracţiuni similare au fost deferiţi justiţiei: Cezar Schipor, Simion Coroliuc, Lucian Zegrea, Dan Coreoleucă, inspectori vamali, Sorin Şcladan, Daniela Oprescu, inspectori vamali superiori, Ortanţa Achim, Luara Chirilă, lucrători vamali, Ioan Tudor, Lucian Mureşan, Rodica Nechita, controlori vamali, Gheorghe Robu, inspector vamal principal, Adrian Lavric, Radu Boca, Mihaela Toma (actualmente Perhinschi), inspectori vamali asistenţi, Adrian Dascălu, consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, Octavian Cuzencu, ofiţer de poliţie de frontieră şi ofiţer coordonator de tură - Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, Radu Crăciun, subofiţer de poliţie de frontieră din cadrul CÂT Rădăuţi, Ciprian Baciu, Vasile Chirilă, Cătălin Hnatiuc, Cătălin Zebreniuc,Toader Ilieşi, Virgil Jităriuc, Mitică Şchiopu, Luchian Posmangiu, Cazar Hetriuc, Ilie Costiuc, subofiţeri Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, Cornel Vasile Ionuţ, agent şef, Dumitru Horga, preot, precum şi Daniel Sofronie, Bogdan Horga, Paul Ciornenchi şi Cornelia Grumeza.

În perioada august 2008 - martie 2009 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de Dumitru Horga Dumitru, preot în localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, din care mai făceau parte şi Daniel Sofronie, dascăl la parohia acestuia, Paul Ciornenchi şi Bogdan Horg, fiul preotului, la care au aderat pe parcurs şi alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de către Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

'Grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret. Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava. La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare, suma de 100 lei', susţin procurorii.

DNA precizează că fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

'Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu şi lucrători vamali), cantitatea de 296.240 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană (286.240 + 12.000 - din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava', se mai spune în comunicat.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, în solidar, până la concurenţa sumei de aproximativ 1,6 milioane lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

×