x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un român a fost luat ostatic de piraţii somalezi

Un român a fost luat ostatic de piraţii somalezi

30 Noi 2009   •   00:00

Ministerul român de Externe a informat, astăzi, că a primit confirmarea că un român se află la bordul cargoului elen "Maran Centrauros", capturat duminică de piraţii somalezi. Potrivit ministerului, toţi membrii echipajului sunt sănătoşi şi au suficiente provizii.



Ambasada României la Atena a fost informată oficial de către autorităţile elene în legătură cu răpirea cargoului elen "Maran Centrauros" de către piraţii somalezi, duminică, a transmis MAE la solicitarea Mediafax.

Potrivit sursei citate, cargoul grecesc "Maran Centrauros" naviga la 730 mile marine de ţărmul de est al Somaliei, dinspre Kuweit spre SUA.

"Avem confirmarea oficială că printre cei 28 de membri ai echipajului se află un cetăţean român. Din echipaj mai fac parte 16 filipinezi, 9 greci şi 2 ucraineni", precizează MAE.

Firma care este proprietara navei a comunicat MAE că starea de sănătate a echipajului este bună, iar la bordul navei există suficiente rezerve de hrană, apă şi medicamente.

MAE a declanşat procedurile standard pentru ca familia să fie identificată şi anunţată de către Ministerul Administraţiei si Internelor.

"Conform procedurilor uzuale în astfel de situaţii, negocierile au loc direct între proprietarii navelor şi răpitori. Proprietarii navelor sunt sfătuiţi de autorităţile abilitate din ţările ai căror cetăţeni sunt. La rândul lor, autorităţile păstrează legătura permanent şi informează ambasadele ţărilor care au cetăţeni răpiţi. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Atena, monitorizează cazul şi păstrează legătura permanentă cu compania proprietară a navei sechestrate, precum şi cu autorităţile elene. Cazul este tratat cu maximă atenţie, prioritară fiind menţinerea integrităţii membrilor echipajului", explică MAE.

Piraţii somalezi au capturat duminică, în Oceanul Indian, un cargou grec cu 28 de marinari la bord, printre care şi un român, a anunţat Ministerul grec al Protecţiei Cetăţeanului, a relatat AFP.

Potrivit căpitanului grec al navei, care a informat autorităţile elene prin telefon despre acest incident, nouă piraţi înarmaţi au atacat cargoul şi îl conduc spre apele somaleze. Toţi marinarii de la bord sunt în stare bună de sănătate, a afirmat căpitanul.

Mai multe nave elene au fost atacate în ultimele luni de piraţi somalezi, în Oceanul Indian. Piraţii, care deţin de peste zece luni nava MV Ariana şi echipajul său ucrainean, au recunoscut vineri că nu au eliberat-o, contrar afirmaţiilor lor de joi, precizând că responsabilitatea aparţine proprietarului grec al navei.

×
Subiecte în articol: observator