x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un studiu arată că "România e săracă, mizeră, coruptă şi lipsită de oportunităţi"

Un studiu arată că "România e săracă, mizeră, coruptă şi lipsită de oportunităţi"

de Mediafax    |    04 Oct 2011   •   15:26

Romanii considera ca sunt fortati sa plece la munca in strainatate pentru ca si-au pierdut locurile de munca sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar sanse reale sunt doar in strainatate, Romania fiind considerata "saraca, mizera, corupta, prost condusa si lipsita de oportunitati".
Persoanele care cred ca migratia pentru munca in strainatate a crescut in 2010 considera ca acest fenomen este cauzat de inrautatirea situatiei din Romania in perioada de criza si de dezamagirea fata de viata si oportunitatile din tara.

"Aproape toate aceste persoane impartasesc opinia ca oamenii sunt fortati sa plece la munca in strainatate pentru ca si?au pierdut locurile de munca si/sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar sanse reale sunt doar peste hotare, Romania fiind 'saraca', 'mizera', 'corupta', 'prost condusa' si 'lipsita de oportunitati", se arata in studiul "Impactul crizei economice asupra migratiei fortei de munca romanesti, prezentat marti de Friedrich Ebert Stiftung.

Initiatorii studiului au precizat ca toate categoriile de populatie impartasesc aceeasi opinie, ca migratia mai degraba "contribuie la dezvoltarea Romaniei" si "ajuta persoanele care pleaca sa vada cum se traieste in alte tari", dar si ca "migratia destrama familiile", "face ca oamenii sa fie interesati doar de bani" si accentueaza inegalitatile sociale intre saraci si bogati.
Romanii pleaca in strainatate pentru bani, indiferent de varsta, gen, nivel de educatie, ocupatie, aratand ca "aici nu poti castiga un ban decent" si "nu-ti poti face un viitor".
Migrantii reveniti in tara se impart in doua grupuri: 63 la suta sunt multumiti ca s-au intors in tara, in principal pentru ca "sunt acasa, alaturi de familie" si 35 la suta sunt nemultumiti, pentru ca veniturile sunt prea mici, locurile de munca lipsesc, iar "in tara se traieste greu".

"Migrantii reveniti considera ca traiesc 'mai prost' sau 'mult mai prost' in Romania decat in strainatate, pentru ca veniturile sunt insuficiente, situatia generala din Romania este caracterizata de saracie, coruptie, legi proaste, lipsa de oportunitati si lipsa a locurilor de munca. Foarte putini 'traiesc mai bine' si asta pentru ca sunt acasa, cu familia, se mai arata in studiu.
Studiul a fost realizat in 2010 in 71 de comune si 30 de municipii si orase din judetele Brasov, Calarasi, Dolj, Maramures, Neamt si Vaslui. In total au fost intervievati 2.974 de romani din tara si 980 de migranti.

×