x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un supermarket din Miercurea Ciuc refuză etichetarea produselor şi în limba română

Un supermarket din Miercurea Ciuc refuză etichetarea produselor şi în limba română

de Istvan Deak    |    02 Mai 2013   •   15:07
Un supermarket din Miercurea Ciuc refuză etichetarea produselor şi în limba română

În ultimul an, un supermarket din Miercurea-Ciuc a fost avertizat şi amendat de opt ori de comisarii de la Protecţia Consumatorului pentru că produsele nu erau etichetate şi în limba română. Oficialii lanţului de magazine preferă să folosească exclusiv limba maghiară pe etichete. Comisarul şef de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) - Regiunea Centru Braşov, Sorin Susanu, a subliniat că activitatea supermarketului în cauză ar putea fi suspendată temporar, până la remedierea acestui neajuns.

„Operatorul economic, care are două magazine în Miercurea Ciuc şi care a fost sancţionat cu avertismente şi amenzi, ultimele două, în valoare de 12.000 de lei, dă dovadă fie de rea intenţie, fie de dezinteres. Chiar am rugat colegii din Harghita să-mi formuleze un punct de vedere, de ce până în acest moment nu s-a luat măsura de suspendare a activităţii, dacă s-au făcut opt controale şi s-a constatat aceeaşi problemă, neetichetarea în limba română? La următorul control, dacă nu va scoate la iveală remedierea acestei probleme, activitatea supermarketului va fi suspendată până la corectarea deficienţei. Conducerea supermarketului a avut timp suficient să inscripţioneze etichetele produselor şi în limba română, nu doar în limba maghiară, iar când a fost întrebată cum justifică lipsa oricărui demers în acest sens, nu a putut să vină cu nici o argumentare corespunzătoare. Repet, cred că este doar rea intenţie sau dezinteres", a declarat Susanu, citat de kronika.

Şeful ANPC susţine că CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) a dispus „din propria iniţiativă” anchetarea sa sub acuzaţia că în spatele amenzilor şi controalelor dictate şi efectuate în pieţele din Covasna şi Harghita ar sta motive etnice de intimidare. „Nu este adevărat că în spatele amenzilor dictate împotriva comercianţilor secui ar sta intenţii de intimidare. Am dictat amenzi în baza nerespectării normelor privind ambalajul şi etichetarea produselor în limba română”, s-a apărat Susanu. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că verificările din pieţe nu au fost de bună credinţă din moment ce comisarii OPC au descins împreună cu jurnaliştii de la principalele posturi de televiziune. „De ceva vreme persistă circul în jurul steagului secuiesc, acum au trecut la intimidarea micilor negustori din Ţinutul Secuiesc. S-au legat de faptul că unele produse erau comercializate în PET-uri, altele aveau etichete doar în limba maghiară. La unii s- au legat şi de lipsa unui cântar autorizat. Ne asumăm toate aceste greşeli şi am dictat deja interdicţie de a participa timp de o lună la târguri pentru cei care au greşit”, spune Borboly.

„CJ Harghita nu ignoră aceste lucruri, însă e bine de ştiut că târgul acestor comercianţi locali nu poate fi pus sub legislaţia în vigoare pentru multinaţionalele care investesc milioane de euro. Ţăranul simplu nu ar avea nici o şansă să îşi valorifice produsele dacă CJ Harghita nu ar fi înfiinţat acest târg tradiţional. Această piaţă reprezintă mişcarea liberă a produselor secuieşti. Inspecţia nu a fost tocmai întâmplătoare. ANPC a dorit un sediu gratuit pentru OPC Harghita în clădirea Consiliului Judeţean. Noi ne-am opus, fiindcă aici toată lumea plăteşte chirie. Aşa se explică inspecţia lor foarte mediatizată”, susţine şeful CJ Harghita, în calitate de organizator lunar al târgurilor tradiţionale din judeţ.

×