x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un VAL DE CĂLDURĂ va lovi întreaga ţară, de marţi până joi. Vezi avertismentul ANM

Un VAL DE CĂLDURĂ va lovi întreaga ţară, de marţi până joi. Vezi avertismentul ANM

11 Aug 2014   •   13:49
Un VAL DE CĂLDURĂ va lovi întreaga ţară, de marţi până joi. Vezi avertismentul ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o informare în care avertizează că un val de căldură va lovi întreaga ţară în zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august).

"În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic", arată ANM.

ANM anunţă că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenului, va actualiza informaţiile.

---------------

Regimul termic canicular va persista la nivel naţional până la jumătatea acestei săptămâni, cu temperaturi ce vor atinge şi 35 de grade Celsius în zonele de câmpie, însă începând din 14 august, meteorologii estimează instabilitate atmosferică şi o răcire treptată a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar şi importante cantitativ, până pe 20 august, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 11-23 august 2014.

În Banat, vremea va fi călduroasă în primele patru zile ale intervalului de prognoză, cu maxime în jurul valorii de 33 de grade, apoi temperatura aerului va fi scădere treptată, astfel că, în 17 august, media maximelor va fi de 24-25 de grade. După data de 18 august, vremea se va încălzi din nou, dar maximele termice nu vor mai depăşi 26-27 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie. La începutul intervalului, acestea vor fi aproximativ între 17 şi 20 de grade, după care vor scădea, iar spre sfârşitul intervalului de prognoză se vor situa în jurul a 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 14-16 august, când local se vor semnala averse, însă ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici după data de 18 august.

În Crişana, după primele patru zile din interval, când temperaturile maxime vor fi între 31 şi 34 de grade şi vor caracteriza o vreme călduroasă, va urma o răcorire. În jurul datei de 16 august vor fi 23-24 de grade, iar după această dată, maximele vor creşte de la o zi la alta, dar nu vor mai depăşi pragul de 27 de grade până spre sfârşitul intervalului de prognoză. Valorile nocturne vor avea o tendinţă asemănătoare, coborând de la valori de 18-20 de grade (în data de 13 august) până spre valori de 11-12 grade (în 17 august). Manifestările specifice instabilităţii atmosferice vor avea o probabilitate de apariţie mai mare în intervalul 14-17 august, când local vor fi averse care pot fi şi importante cantitativ. Ploi de scurtă durată şi în general slabe vor mai fi şi în celelalte zile, începând cu data de 18 august.

Pentru zona Transilvaniei, în primele zile ale intervalului de prognoză se anunţă o vreme călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 32-33 de grade. O scădere de temperatură se va resimţi începând cu data de 15 august, când la nivel regional se aşteaptă o medie a valorilor diurne de 22-23 de grade. Începând cu data de 17 august, valorile termice vor oscila între 23 şi 26 de grade şi se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an. În ceea ce priveşte distribuţia temperaturilor nocturne, acestea vor urma în mare parte aceeaşi regulă. Astfel, de la valori de 16-17 grade, temperatura va scădea până la valori în jurul a 11 grade (în 18-20 august). Pe tot parcursul intervalului de prognoză îşi vor face apariţia manifestări specifice instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare de producere în intervalul 15-18 august.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menţine călduroasă, cu maxime termice în medie de aproximativ 32-33 de grade. După data de 14 august, temperatura aerului va fi în scădere până spre valori de 22-23 de grade. Deşi temperaturile maxime vor oscila de la o zi la alta, nu vor mai depăşi până spre sfârşitul intervalului de prognoză valori de 25-26 de grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii între 11 şi 19 grade. Averse, izolat importante cantitativ, vor fi mai ales în intervalul 13 - 18 august, dar şi spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În prima zi a intervalului va fi caniculă în Moldova încă din prima zi a intervalului de prognoză valorile termice urmând să crească treptat. Astfel, în 13 şi 14 august se vor înregistra maxime în jurul a 35 de grade şi minime de 19-20 de grade, vremea devenind local caniculară. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere ce se va observa cu precădere în jurul datei de 17 august, când vor fi în jur de 24 de grade. Minimele termice vor ajunge, spre sfârşitul primei săptămâni, la valori de 13-15 grade. În a doua săptămână, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Spre finalul intervalului de prognoză vor fi maxime de 26-28 de grade şi minime de 14-16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 15 - 18 august.

În Dobrogea, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi călduroasă, iar variaţiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că media maximelor va fi în jur de 33 de grade, iar cea a minimelor de 21-22 de grade. În intervalul 16-18 august temperatura aerului va fi în scădere, maximele vor atinge cel mult 27-28 de grade, iar minimele 16-17 grade. Variaţiile ulterioare, până la sfârşitul intervalului, vor fi nesemnificative. Ploi slabe de scurtă durată sunt aşteptate între 16 şi 20 august.

Valorile termice se vor menţine ridicate şi în Muntenia, până spre sfârşitul primei săptămâni. Se vor înregistra valori maxime în jurul a 35 de grade şi minime de 18-19 grade, vremea fiind călduroasă, caniculară în zona de câmpie. În intervalul 16-19 august, temperatura aerului va fi în scădere şi se vor atinge, în medie, maxime de 26-27 de grade şi minime de 14-15 grade. Pentru restul intervalului, va fi o tendinţă de uşoară creştere a valorilor termice, variaţiile fiind nesemnificative. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în a doua jumătate a intervalului, dar mai ales în perioada 16-18 august, când ploile pot fi importante cantitativ.

În Oltenia, până în data de 14 august, vremea va fi călduroasă. Media regională a valorilor diurne va fi în jur de 33 de grade, iar a celor nocturne de 19-20 de grade. În perioada 14-18 august, vremea se va răcori, astfel că media maximelor va coborî până spre 24-25 de grade, iar cea a minimelor până în jur de 13 grade. Temperatura aerului va creşte din nou, uşor şi treptat, după data de 18 august, până la valori medii de 27-28 de grade şi minime de 15-16 grade, iar în ultimele zile ale intervalului este posibilă din nou o scădere uşoară ale acestora. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice işi vor face apariţia cu probabilitate mai mare în intervalul 16 - 18 august, dar şi spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

La munte, până spre jumătatea acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creştere, iar mediile valorilor diurne vor fi ajunge până la 25 de grade. În intervalul 14-18 august, vremea se va răci şi maximele vor coborî până spre 14 grade. După 19 august, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat până la valori medii diurne de 19-20 de grade. Valorile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie. În intervalele calde mediile nocturne vor atinge 14-15 grade, iar în cele reci 6-7 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată între 15 şi 18 august, când sunt de aşteptat şi averse importante cantitativ.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 11-23 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

(ROMPRES)

×
Subiecte în articol: canicula meteorologie