x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un veteran de război, decorat cu Ordinul "Virtutea Aeronautică", la împlinirea a 100 de ani

Un veteran de război, decorat cu Ordinul "Virtutea Aeronautică", la împlinirea a 100 de ani

05 Feb 2019   •   13:56
Un veteran de război, decorat cu Ordinul "Virtutea Aeronautică", la împlinirea a 100 de ani

Veteranul de aviaţie Ion Dobran a primit marţi, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viaţă, Ordinul ''Virtutea Aeronautică'' în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ion Dobran a fost înaintat şi la gradul de general-locotenent - cu trei stele, în retragere, prin decret prezidenţial.

El a fost sărbătorit la sediul Statului Major al Forţelor Aeriene, în prezenţa şefului SMFA, general maior Viorel Pană, a unor consilieri şi secretari de stat, ofiţeri de aviaţie, veterani de război.
"Nu sunt dese ocaziile în care o categorie de forţe are privilegiul de a sărbători eroii aşa cum o putem facem noi astăzi. Vă suntem profund recunoscători şi vă asigurăm că întotdeauna veţi avea un loc special în inima noastră", a spus şeful SMFA.
Ion Dobran le-a urat aviatorilor de astăzi să fie tot atât de bravi precum cei care i-au fost colegi, mai ales că se bucură de o tehnică mult mai bună decât cea din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Întrebat ce dorinţă are cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, Ion Dobran a răspuns zâmbind: "Să mă serbaţi şi la anul, în aceleaşi împrejurări, pe 5 februarie".
"Trăiesc pentru a omagia pe cei care, lângă mine, unul câte unul, unul câte unul, şi-au dat viaţa în mod eroic şi şi-au impus calităţile avioanelor. Aproape 1.050 de misiuni de căutare a inamicului am executat pe front şi l-am găsit în 74 de lupte aeriene care s-au desfăşurat în timpul ăla. Am doborât, dar am şi fost doborât, în acelaşi timp", a povestit Ion Dobran. 

AGERPRES

 

 

 

×
Subiecte în articol: ion dobran veteran de razboi