x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino, adusă în România. În ce mănăstire se află

Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino, adusă în România. În ce mănăstire se află

03 Feb 2014   •   10:00
Una dintre cele trei copii oficiale ale Giulgiului din Torino, adusă în România. În ce mănăstire se află

Mănăstirea Sihăstria Putnei deţine una dintre cele trei copii oficiale ale unei renumite relicve ale creştinismului, Giulgiul din Torino.

Cele trei copii ale Giulgiului din Torino - pentru Roma, Patriarhia Rusă şi Sihăstria Putnei - au fost realizate cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea, cu ocazia ultimei expuneri pentru public, în primăvara anului 2010, scrie Monitorul de Suceava.

Giulgiul este „unul dintre obiectele sfinte pe care noi le primim şi primim har de la ele dacă ne închinăm cu evlavie”.

Vezi aici mai multe FOTO şi VIDEO

Stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, călugărul Nectarie, a declarat că iniţiativa de a aduce una dintre cele trei copii aici a venit din partea unor români care lucrează în Italia pentru familia care are în grijă Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, unde se află originalul. Potrivit stareţului, românii le-au vorbit oficialilor bisericii catolice despre mănăstirile din Bucovina şi despre intensitatea credinţei oamenilor de aici, iar reacţia acestora a fost una extrem de binevoitoare, şi aşa a ajuns una dintre copii la Suceava.

Stareţul a fost invitat la ceremonia de expunere a giulgiului din 2010, însă programul deja angajat nu i-a permis să meargă. „Este o ocazie extrem de rară să te închini la Sfântul Giulgiu, dar din păcate nu am putut să merg atunci în Italia. La noi copia a ajuns în ajun de Cincizecime, de Pogorârea Sfântului Duh, şi a fost o mare bucurie să o putem expune în biserică şi să o scoatem imediat spre închinare. Domnul nostru Iisus Hristos a fost învelit în această pânză”, a spus stareţul.

Faptul că este o copie nu este nici un impediment pentru închinare, precizează stareţul, deoarece miracolul stă în puterea credinţei, nu neapărat în obiectul în sine. Stareţul a explicat că din perioada în care a trăit Iisus s-au păstrat extrem de puţine lucruri, printre care giulgiul, o cămaşă a lui Iisus, care se află în Franţa, un fragment din coroana de spini, astfel încât minunile vin din credinţă.

Potrivit stareţului Nectarie, la fel ca şi icoanele sau moaştele sfinţilor, giulgiul este „unul dintre obiectele sfinte pe care noi le primim şi primim har de la ele dacă ne închinăm cu evlavie”. „Poţi să te închini şi la o icoană făcătoare de minuni, şi la ceea ce s-a păstrat de pe vremea Mântuitorului Iisus Hristos, dar dacă te închini cu evlavie primeşti har şi binecuvântare. Dar dacă nu, nu ştiu cât îţi ajută. Nu în obiectul respectiv este miracolul, ci în credinţa că lucrul acela este sfânt, că lucrul acela te poate ajuta. Cum zic părinţii, trebuie să faci un salt de credinţă ca să ajungi la credinţă. Trebuie să crezi, şi lucrul acesta nu este ceva magic. Credinţa este ca şi cultura. Cu cât citeşti şi studiezi mai mult, cu atâta te îmbogăţeşti în cultură. Dacă nu studiezi, uiţi şi ce ai citit. Cu cât practici credinţa, cu atâta creşte în tine”, a afirmat călugărul.


×