x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Undă verde pentru şoferii vinovaţi

Undă verde pentru şoferii vinovaţi

de Mara Raducanu    |    Claudiu Cremănuţă    |    27 Mai 2009   •   00:00
Undă verde pentru şoferii vinovaţi
Sursa foto: Ciprian Sterian/Mediafax

Articolul 75 (d) din Codul Rutier a fost introdus prin Legea nr. 49/2006 ca o cerinţă a Uniunii Europene. Însă la noi ceea ce se vrea a fi o bună iniţiativă nu prea prinde rădăcini.



Aşa că, din prea mult exces de zel, articolul respectiv a fost abrogat după câteva luni prin OUG 69/2007.

Cei câştigaţi? Şoferii vinovaţi, care, în ciuda faptului că încalcă cu nepăsare regulile de circulaţie şi omoară oamenii chiar pe trecerea de pietoni, au toate şansele să scape basma curată.

Eliminarea trăsăturii esenţiale a accidentului din Codul Rutier: "Încălcarea unei reguli de circulaţie" - o definiţie elementară în UE care avea meritul că distingea un accident de un alt eveniment rutier minor - tamponare, ciocnire fără rănirea unor victime etc. - a stârnit mai mult haos în Legislaţia Rutieră de la noi. În acest mod - procesul-verbal întocmit de Poliţia Rutieră rămâne un petec de hârtie fără a  produce cumva efecte legale. Scoaterea din Codul Rutier a acestei prevederi nu face decât să îi favorizeze pe şoferii vinovaţi în cazul accidentelor de circulaţie, ducând la ambiguitate şi confuzie. Cu alte cuvinte, poţi să faci ce vrei, că nu păţeşti mai nimic.

"Articolul 75 (d) - «Accidentul de circulaţie este evenimentul care (...) s-a produs ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie» trebuie reintrodus urgent în Codul Rutier. La noi, situaţia este tristă pentru victimele accidentelor, acestea fiind nu de puţine ori umilite.

 Cerşesc asistenţă pe la primării, iar despăgubirile legale primite sunt de multe ori doar un deziderat", a declarat Claudiu Cremănuţă, autorul cărţii "Circulaţi, vă rog!", în care sunt tratate diverse probleme din peisajul  rutier românesc.    

CRUCI ÎN LOC DE AUTOSTRADĂ
"Tombola morţii îşi face de cap" pe şoselele româneşti. În loc să avem 3.000 km de autostradă, numărăm 3.000 de cruci apărute în fiecare an! Ele dirijează circulaţia rutieră din România! Din 1989 şi până azi şi-au pierdut viaţa peste 62.000 de oameni. Victimele trebuie să se lupte ani întregi cu mecanismele greoaie ale justiţiei pentru a-şi găsi dreptatea. O dreptate care e posibil să nu vină niciodată dacă nu eşti o persoană suficient de influentă. Aşa că, în timp ce părinţii îşi plâng copiii omorâţi din cauza neatenţiei unor şoferi care nu au ştiut să-şi potolească "caii-putere" de mii de euro, foarte puţini dintre aceştia ajung să vadă viaţa din spatele gratiilor. Bucurându-se în schimb de o libertate nedreaptă. Potrivit unei statistici, la data de 12 septembrie 2008 se aflau încarcerate doar 56 de persoane pentru ucidere din culpă, deşi pe şosesele noastre au murit peste 3.000 de oameni. România a pierdut anul trecut 1,3% din PIB pe accidentele rutiere. Banca Mondială indică costuri foarte mari, iar în tot acest timp cetăţeanul suportă totul din propriul buzunar.

OUG 195/Art. 75
Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;

b) a avut ca urmare decesul, rănirea unei persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;

c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;

d) s-a produs ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie.

×
Subiecte în articol: trafic circulaţie