x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unde e averea din cer?

Unde e averea din cer?

09 Noi 2009   •   00:00
Unde e averea din cer?



Ce mai sunt 5 milioane de dolari în lumea de azi? O nimica toată... De ei abia se pot cumpăra 50 de apartamente în Bucureşti. Sau pot fi plătite timp de un an salariile la o întreprindere cu 400 de angajaţi. Statul român a rătăcit roca selenară adusă de pe Apollo 17, un obiect de patrimoniu în valoare de 5 milioane de dolari.

O piatră lunară dăruită lui Nicolae Ceauşescu de Eugene Cernan, membru al expediţiei Apollo 17, şi ultimul om care a călcat pe Lună, a dispărut fără ca instituţiile statului să ştie ceva. N-au văzut, n-au auzit, nu cunosc. La o gaură de un miliard de euro, cât sunt de exemplu datoriile Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget, ce mai contează când se pierde un obiect de 5 milioane de dolari? În urmă cu o lună Jurnalul Naţional scria despre piatra lunară şi steagul României ce a fost dus pe Lună de Neil Armstrong în prima misiune umană care a aselenizat. Aceste obiecte, din misiunea Apollo 11, au fost date dispărute de presa internaţională. Jurnalul Naţional le-a identificat în Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

Joseph Gutheinz, profesor la Universitatea din Pheonix şi fost agent sub acoperire al Guvernului SUA în problema rocilor selenare, ne-a precizat că încă o piatră selenară a mai fost dăruită de americani României socialiste. Aceasta a dispărut într-adevăr, împreună cu încă un steag al ţării noastre dus de astronauţi pe satelitul natural al Pământului. "Eugene Cernan, ultimul om care a mers pe Lună, a prezentat Piatra Lunară a Bunăvoinţei din misiunea Apollo 17 ţării voastre", spune Gutheinz. Dovezile despre acest eveniment se află în Arhivele Naţionale ale SUA.


O COMOARĂ ÎN ADĂNCURI ÎNFUNDATĂ
"Această comoară este unică şi a fost sculptată dintr-o rocă lunară multico­lo­rată şi împărţită cu naţiunile lumii într-un gest de bunăvoinţă, un gest care re­cunoaşte diferenţele noastre, dar în mod clar onorează faptul că suntem toţi împreună în această călătorie", descrie Gutheinz obiectul. În România, de gestionarea obiectelor care au aparţinut fa­mi­liei Ceauşescu se ocupă Regia Au­to­no­mă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Piatra nu se află pe nici una dintre listele licitaţiilor făcute cu obiecte ale fostului dictator. RA-APPS nu ştie nimic nici măcar de pie­trele lu­na­re date de preşedintele american Richard Nixon lui Ceauşescu. "Printre obiectele ce au fost preluate de către RA-APPS în baza unor acte normative în anii 1990-1991 şi care au aparţinut fostului PCR şi fostei gospodării de partid s-au aflat şi «ca­dou­rile» primite de familia Ceauşescu, ca­douri provenite atât din ţa­ră, cât şi din de­plasările externe, printre care se aflau: articole de încălţăminte, îmbrăcăminte, mobilier unicat, tablouri, covoare.

De ase­menea, precizăm că nu avem cu­noş­tinţă şi nici nu deţinem informaţii referitoare la locaţia sau în posesia căror persoane s-ar putea afla obiectele menţio­nate", spun reprezentanţii RA-APPS. Pe acestea, reporterii Jurnalului Na­ţio­nal le-au găsit în 4 ore de dat tefoane... Prevederile legale spun că obiectele de patrimoniu sunt trimise Ministerului Cu­lturii. Radu Coroama, directorul Mu­zeu­lui Naţional de Istorie a României, ne-a declarat că în instituţia pe care o condu­ce nu există roca lunară din misiunea Apo­llo 17, ci doar cele din misiunea Apollo 11. "În afară de cele despre care deja aţi scris noi nu avem nimic", spune Coroama.


COLECŢIE PRIVATĂ
Ce s-a întâmplat cu ea? "În cercetările pe care le-am făcut împreună cu studenţii mei în privinţa darului n-am reuşit să o localizăm, dar credem că Nicolae Ceauşescu a menţinut posesia asupra darului, iar la moartea sa a fost vândut. Ne bazăm această afirmaţie pe descoperirea de noi proprietari (de roci lunare - n.r.) în anii '90 împreună cu inabilitatea de a găsi această comoară, care nu se găseşte în nici un alt loc. Sperăm că există o altă explicaţie", conchide Gutheinz. Roca aparţinând Hondurasului, adusă exact de misiunea Apollo 17, ca şi cea dăruită de Cernan s-au vândut cu 5 milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: observator