x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Unde-i turma, acolo-i păstorul”: pe Facebook

„Unde-i turma, acolo-i păstorul”: pe Facebook

de Mariana Zaharia    |    11 Feb 2019   •   14:19
„Unde-i turma, acolo-i păstorul”: pe Facebook

Un preot din Argeș este urmărit pe internet de 63.000 de oameni. Părintele Ioan Danci este călugăr la schitul Antonești din Arefu, o localitate din zona de munte a județului Argeș, și pentru că este într-un loc greu accesibil, și-a făcut o pagină de Facebook, pe care o folosește ca să comunice cu oamenii. Recunoaște și el că nu se gândea vreodată să devină atât de popular și spune că spațiul virtual poate fi folosit pentru a atrage, în special, tinerii către Biserică. Cei care nu vor să spună în online ce au pe suflet, îi trimit scrisori, iar preotul le răspunde cu sfaturi. Un fel de spovedanie așternută pe hârtie.

 

Ioan Danci are 38 de ani și a intrat în mănăstire când a împlinit vârsta majoratului. Născut într-o familie din Bistrița Năsăud, mezinul familiei dintre cei cinci copii a mers la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca și apoi la Universitatea Babeș-Bolyai. În urmă cu 15 ani a fost călugărit și a ajuns la sute de kilometri distanță de casă, în Argeș, într-o zonă care iarna este aproape ruptă de lume. Așa a apărut ideea comunicării pe internet. Părintele Danci și-a făcut o pagină și a început să scrie zilnic, de pe telefon sau calculator. Postările lui au primit rapid sute de like-uri și distribuiri, iar acum este unul dintre cei mai populari preoți din țară, semn că acest gen de comunicare online este eficient și pentru Biserică. „Internetul este locul unde ne întâlnim astăzi cel mai ușor, mai ales cu tinerii! Ca și păstori de suflete, ca duhovnici, menirea noastră este să ţinem oamenii aproape de Dumnezeu și în Biserică. Acest lucru îl putem face hrănindu-i în Cuvântul lui Dumnezeu și sprijinindu-i moral și duhovnicește acolo unde găsim cădere și suferință. «Unde-i turma, acolo-i păstorul», spune mitropolitul Nestor, iar noi, ca preoţi, trebuie să fim mereu activi în propovăduirea Evangheliei, oriunde este nevoie și oricând, stând în mijlocul turmei de credincioși! Nu este meritul meu în privinţa popularității paginii de internet, este meritul oamenilor care doresc și sunt însetaţi de cuvântul lui Dumnezeu”, spune Ioan Danci. Și după ce i-a convins pe credincioși să comunice pe internet, pe mulți i-a întors și la metoda tradițională, aceea de a așterne pe hârtie gânduri sau dorințe. Așa se face că lunar primește scrisori din toată țara și chiar și din străinătate. La care și trimite răspunsuri. „Șederea continuă a omului cu ochii în calculator, în telefon sau televizor, m-a făcut să mă gândesc la perioada minunată a bunicilor noștri, când acestea lipseau cu desăvârșire, și astfel m-am gândit să readuc lucrurile frumoase, cum erau odată, în atenţia lor. Le-am propus oamenilor să discutăm și prin scrisori, cum se facea odată! În scrisori nu întâmpin numai probleme personale ce rămân tainice sau confidențiale, ci întâmpin și multe bucurii și regăsiri ale lor prin intermediul acesta mai învechit”, povestește preotul.

Care sunt problemele societății

Ca duhovnic a atâtor zeci de mii de români, l-am rugat pe părintele Danci să ne spună care consideră că sunt problemele societății actuale, dar și unde vede România peste încă 100 de ani de acum înainte. Ne-a răspuns optimist că este convins că bicentenarul Marii Uniri va fi sărbătorit de milioane de oameni care nu își vor uita strămoșii. Preotul consideră că poporul acesta a învățat din trecut, indiferent cât de vitrege au fost vremurile.

„Ca dureri ale societății actuale pot vorbi despre lipsa iubirii sincere și reale, de care se lovesc tot mai mulți oameni. Ceea ce denotă că cea mai mare problemă este lipsa discernământului și durerea indiferenţei! Lipsa încrederii este și ea pe listă, și este cel mai greu de dus, pentru că omul cedează ușor și clachează! Siguranța zilei de mâine și-o pun din ce în ce mai puţini, pentru că majoritatea se cred nemuritori! Mulţi cred că au deja siguranța întregii vieţi din punct de vedere material și totuși au probleme mari în familie! Lipsa discernământului, lipsa smereniei, indiferenţa și lipsa iubirii sunt problemele societății de astăzi”, spune Ioan Danci. Preotul îi sfătuiește pe oameni să-și respecte mai mult familia. Spune că familia este cel mai sacru lucru pământesc.

 

„Ca să devii om al Bisericii trebuie să renunți în primul rând la eul tău, apoi la plăcerile trecătoare, la patimi și la păcate, fiind curat cu inima”, spune Ioan Danci, preot

 

„Este multă durere în lume și noi dăm vina pe sistemele umane limitate”  Ioan Danci, preot

 

În cele mai multe dintre postări, Ioan Danci îi îndeamnă pe oameni să zâmbească: „Vă scot la un zâmbet și astăzi! La un pahar de bucurie și la o ceașcă de trăire! Zâmbiţi, zâmbiţi, zâmbiţi, e gratis și face bine! Fiţi naturali cu cei de lângă voi, cu voi înșivă, dar mai ales cu Dumnezeu!”

 

 

×