x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ungaria l-a înjunghiat pentru a doua oară pe Marian Cozma"

"Ungaria l-a înjunghiat pentru a doua oară pe Marian Cozma"

de Istvan Deak    |    15 Mai 2012   •   15:29
"Ungaria l-a înjunghiat pentru a doua oară pe Marian Cozma"

Producatorul filmului memorial "O tara injunghiata in inima", dedicat handbalistului roman Marian Cozma, Kalomista Gabor, a anuntat ca, in scurt timp, vor incepe filmarile la partea a doua a filmului.

El si-a exprimat dezaprobarea fata de decizia Curtii de Apel Gyor de a reduce semnificativ si definitiv sentintele din cazul Cozma.
"Nu am cuvinte sa cataloghez aceste decizii. Prima instanta a stabilit o desfasurare a faptelor si a dictat o serie de sentinte care au coincis cu gandirea opiniei publice. Sunt foarte curios sa vad cum a luat nastere decizia Curtii de Apel Gyor. Oamenii trebuie sa vada de ce au fost reduse cu adevarat sentintele, practic la o treime din pedeapsa initiala. Nu este un secret ca am asteptat decizia definitiva pentru a putea demara filmarile pentru partea a doua a documentarului axat pe circumstantele decesului handbalistului Marian Cozma. Vrem sa aratam printre altele daca justitia ungara isi face datoria sau nu. Faptul ca in Ungaria a avut loc o astfel de crima, a starnit mania opiniei publice, insa sentinta de la Gyor nu a facut altceva decat s-o amplifice", a declarat Kalomista Gabor.

"Daca instanta doreste sa ne transmita ca in momentul in care cinci oameni inconjoara o victima, acestia nu actioneaza intr-o intentie comuna, daca cineva isi injunghie victima in zona rinichilor, nu se poate vorbi de tentativa de omor, atunci am ajuns sa traim intr-o societate trista", spune, cu amaraciune, sursa citata.

Imagini cutremuratoare
Producatorul a precizat ca in prima parte a filmului s-au ferit sa arate imagini cu mama lui Marian Cozma, distrusa de durere si nici imaginile in care Marian Cozma era umilit in timp ce isi dadea ultima suflare. "Stim cu totii ca i-au mai aplicat lovituri de picior desi zacea nemiscat intr-o balta de sange. Aceasta decizie este exemplul evident ca avem nevoie de o reforma in sistemul judiciar. Noi vorbim de un caz care nu este nici pe departe complicat, avem imagini video si o sumedenie de martori, ca sa nu vorbim ca principalii doi inculpati si-au marturisit faptele cu lux de amanunte", este de parere producatorul filmului.

"In partea a doua ne vom axa pe familia lui Marian Cozma si pe modul in care s-a nascut aceasta decizie. Pierderea suferita de familia Cozma este de neinlocuit. Mama lui aproape ca a innebunit de durere. Ce crede Petre Cozma despre acest verdict? Ce cred romanii, sarbii si croatii? Printr-un judecator, Ungaria l-a injunghiat pentru a doua oara in inima pe Marian Cozma. Lucrurile nu pot ramane asa", a declarat in incheiere Kalomista Gabor. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×