x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungaria poate prelua cazurile de transplant pulmonar

Ungaria poate prelua cazurile de transplant pulmonar

22 Oct 2018   •   22:47
Ungaria poate prelua cazurile de transplant pulmonar

În urma discuțiilor demarate cu mai multe centre de transplant pulmonar din Europa, Ministerul Sănătății a primit, în data de 17 octombrie 2018 un răspuns favorabil din partea Ungariei.

Ungaria este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt. Pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant pentru ca Ungaria să preia sub tutelă țara noastră în vederea rezolvării cazurilor dificile. De asemenea, și pentru pregătirea unei echipe de specialiști români, astfel încât pe viitor pacienții să poată fi transplantați și monitorizați în țară. În acest sens, Ministerul Sănătății a  propus o întâlnire în cel mai scurt timp posibil cu reprezentanții Eurotransplant.

Această problemă a revenit în spațiul public după ce mama unei fetițe care necesită un transplant pulmonar a făcut un apel disperat către Ministrul Sănătății. În acest moment, singura soluție este o clinică din străinătate.

În 2017, răspunsul primit de la Clinica AKH Viena a fost unul negativ. Motivația Clinicii a fost că s-a depășit numărul de 5 transplanturi aprobate și agreate cu Ministerul Sănătății din România pentru anul 2017. Imediat după răspunsul de la AKH Viena, DSP Suceava a început din nou demersurile pentru transplantul prevăzut în 2018. Dosarul a fost din nou trimis în Austria dar speranțele noastre au fost spulberate în modul cel mai brutal și definitiv. Clinica AKH ne-a răspuns din nou negativ, în data de 19.03.2018, motivând refuzul cu schimbarea politicii manageriale a Clinicii și a Eurotransplant privitor la pacienții provenind din România. Aceștia nu mai sunt acceptați, chiar dacă in anul anterior a fost agreat între părți un număr de 5 pacienți pentru 2018.

Referitor la cazul fetiței care necesită un transplant pulmonar în regim de urgență............................

Citește mai departe, AICI

Citește și Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân

×