x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UNICEF dă o mână de ajutor lui Moş Crăciun. Ghid de spravieţuire în jungla jucăriilor

UNICEF dă o mână de ajutor lui Moş Crăciun. Ghid de spravieţuire în jungla jucăriilor

de Monica Cosac    |    17 Dec 2018   •   13:30
UNICEF dă o mână de ajutor lui Moş Crăciun. Ghid de spravieţuire în jungla jucăriilor

Luna cadourilor poate fi o adevărată provocare pentru părinţi, mai ales pentru aceia care vor ca jucăria oferită copilului în dar să fie nu doar rezonabilă ca preţ şi sigură pentru cel mic, ci şi interesantă şi potrivită pentru vârsta lui. Jucăriile electrice şi mecanice, spre exemplu, reprezintă o alegere greşită, deoarece un căţel care se plimbă pe duşumea şi dă din coada după ce-i pui bateria îi amuză mai mult pe adulţi, arată un ghid publicat pe site-ul UNICEF.

 

Organizaţia UNICEF şi-a propus să dea o mână de ajutor părinţilor şi bunicilor în această perioadă a Sărbătorilor, când toată lumea se gândeşte ce să pună sub brad, astfel încât să fie şi amuzant pentru copii, dar și util. Pentru cei mici, joaca este cel mai bun lucru pe care-l pot face și cel mai plăcut, iar jucăriile sunt, practic, uneltele şi manualele prin care copilul învaţă. Tocmai de aceea, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să-l înveţe părinţii este de a şti să cumpere jucării, consideră autorii ghidului „Copilul meu este o persoană importantă”, care prezintă nevoile fiecărei vârste, cu informații pentru fiecare etapă de dezvoltare a unui copil.

„Magazinele oferă tot felul de jucării. Este nevoie ca părinţii să cunoască, să cumpere jucăriile ţinând seama de mai multe aspecte. Un prim aspect ar fi să cumpere jucăria adecvată pentru vârsta copilului. Unpărinte a cumpărat pentru copilul lui de trei ani un joc de construcţie tip «Mecano». Copilul nu avea nici îndemânarea, la această vârstă, şi nici interesul pentru acest fel de joc. (…) Greşit este şi să cumpărăm nenumărate jucării electrice şi mecanice, cum ar fi căţelul care, după ce-i pui bateria, se plimbă pe duşumea mişcând în acelaşi timp coada. Aceste jucării îi amuză pe părinţi, dar o jucărie bună este aceea care în joc oferă 10% din conţinutul jocului, iar restul de 90% vine de la copil. Jucăria de mai sus are 90% în conţinutul ei şi oferă numai 10% pentru activitatea copilului”, se arată în ghidul respectiv.

O jucărie care stimulează creativitatea copilului şi menţine procentajul amintit mai sus este jocul cu cuburi, spre exemplu. Cuburile dau posibilitatea copilului să desfăşoare o activitate, să-şi manifeste propria lui ingeniozitate, stimulând gândirea sub toate aspectele.

În cazul copiilor mai mici de un an, sugari și bebeluși - care sunt interesaţi să vadă, să audă, să guste, să atingă şi să pipăie - sunt indicate jucăriile senzoriale, în vreme ce pentru copiii de doi ani (etapa primilor paşi, aexplorărilor active) sunt recomandate jucării care permit dezvoltarea musculaturii (jucării de tras şi împins, minge, găletuşă şi lopăţică, cuburi, baloane, animale de pluş).

Lista completă de jucării, dar și multe alte sfaturi sau utile pot fi găsite în ghidul publicat pe site-ul unicef.ro.

 

Important de reţinut este şi că un număr foarte mare de jucării îl va face pe copil să nu fie suficient de curios pentru a explora şi exploata toate calităţile jucăriilor şi nici nu va învăţa să le păstreaze şi să le îngrijească.

 

Toate jucăriile, dar mai cu seamă cele pentru copilul mic, trebuie să fie solide şi să confere securitate: să nu se facă bucăţi care pot fi înghiţite, să nu se spargă şi să nu aibă muchii ascuţite sau tăioase.

×