x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unirea Principatelor, sărbătorită la Muzeul Naţional de Artă

Unirea Principatelor, sărbătorită la Muzeul Naţional de Artă

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Ian 2009   •   00:00

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) oferă, sâmbătă, 24 ianuarie, intrare liberă în expoziţia "Napoleon al III-lea şi Principatele Române". Vernisajul este realizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor, arată Agerpres.



Muzeul a pregătit  o surpriză pentru publicul expoziţiei în ziua de 24 ianuarie: un traseu-concurs interactiv, prin care vizita devine mai atractivă. Astfel, la intrarea în expoziţie vizitatorii primesc un formular cu întrebări referitoare la anumite lucrări. Ei sunt invitaţi să identifice fiecare operă inclusă şi să răspundă cerinţelor enunţate, pe baza observaţiei directe. Vizitatorii află astfel informaţii inedite şi pot realiza conexiuni între lucrări care ilustrează domnia lui Cuza sau contextul Unirii Principatelor. La concurs participă doar formularele completate corect, premiile constând în 30 de cataloage ale expoziţiei, oferite câştigătorilor prin tragere la sorţi. Organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Castelului din Compiègne şi cu Reuniunea Muzeelor Naţionale din Franţa, această expoziţie a fost special concepută pentru a marca o dublă aniversare: 200 de ani de la naşterea împăratului Napoleon al III-lea, cel care a jucat un rol crucial în crearea României moderne, precum şi 150 de ani de la unirea înfăptuită sub Alexandru Ioan Cuza.

Expoziţia evidenţiază legăturile politice, culturale şi artistice dintre Franţa şi Principatele Române, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea până în 1881, anul proclamării Regatului României, punctând aspecte precum: mărturiile călătorilor francezi în ţările române, Războiul din Crimeea (1856), Expoziţia Universală de la Paris în cadrul căreia a fost expus Tezaurul de la Pietroasa (1857), dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi Ţara Românească (1859), Războiul de Independenţă (1877-1878), călătoriile lui Carol I în Franţa sau personalitatea lui Napoleon al III-lea. Schimburile artistice dintre Franţa şi România sunt ilustrate prin lucrări de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Carol Pop de Szathmari, Gustave Moreau, Jean-François Millet, Alfred Sisley sau Claude Monet.

Alături de picturi, sculpturi, lucrări de grafică şi artă decorativă, în expoziţie sunt prezente documente şi fotografii rare aparţinând unui număr de 30 de muzee şi instituţii din România şi Franţa care au împrumutat lucrări pentru această manifestare de amploare: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă din Iaşi, Muzeul de Artă din Timişoara, Arhiva Ministerului de Externe Francez, Biblioteca Naţională a Franţei, Muzeul Orsay, Muzeul Luvru, Muzeul Gustave-Moreau, Muzeul Marmottan-Monet, Petit Palais - Muzeul de artă al Parisului. Expoziţia Napoleon al III-lea şi Principatele Române rămâne deschisă la MNAR până la 1 februarie, în perioada 20 martie - 29 iunie urmând să fie itinerată la Muzeul Naţional al Castelului din Compiègne.

×
Subiecte în articol: romania muzeul muzeul national