x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uniunea Europeană lasă o portiţă deschisă: folosirea bicarbonatului în mici este acceptabilă, dar trebuie respectate procedurile

Uniunea Europeană lasă o portiţă deschisă: folosirea bicarbonatului în mici este acceptabilă, dar trebuie respectate procedurile

07 Mai 2013   •   18:13
Uniunea Europeană lasă o portiţă deschisă: folosirea bicarbonatului în mici este acceptabilă, dar trebuie respectate procedurile

Folosirea bicarbonatului de sodiu in mici "pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate", conform purtatorului de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului, care a răspuns unei solicitări hotnews.ro.

Guvernul a anuntat joi ca va "face demersuri ca produsul sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale" care nu sunt supuse regulamentului european ce va intra in vigoare de la 1 iunie si care interzice, printre altele, folosirea bicarbonatului de sodiu in produsele din carne.

"Acest subiect a fost intr-adevar discutat pe 2 mai la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali privind aditivii alimentari. Este adevarat ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este (si nu a fost niciodata) autorizat pentru utilizare in preparate din carne, inclusiv la . In noua lista a aditivilor alimentari a Uniunii (Anexa II a Regulamentului Nr. 1333/2008), folosirea autorizata a aditivilor este prezentata in conformitate cu categoriile de alimente la care pot fi adaugati. Noua lista se bazeaza pe autorizatii acordate conform vechii directive. Noua lista a Uniunii se va aplica de la 1 iunie 2013", a raspuns pentru HotNews.ro Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului.  

Acesta a explicat ca "daca industria carnii foloseste aditivi care sunt esentiali pentru ei, va trebui depusa o cerere de autorizare. Aceste utilizari de aditivi vor fi analizate de la caz la caz, iar daca ele sunt in conformitate cu conditiile stabilite de legislatia privind aditivii alimentari, Comisia va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in , utilizarea in acest produs traditional pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate".

×