x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitatea Bucureşti il aniversează pe Mihai Pop

Universitatea Bucureşti il aniversează pe Mihai Pop

de Anca Scarlat    |    17 Noi 2007   •   00:00

Catedra de Etnologie şi Folclor celebrează centenarul mentorului ultimelor patru generaţii de etnologi romăni, Mihai Pop, la Sala de Consiliu a Facultăţii de Litere.

Inceputul de weekend a fost rezervat de universitari Sesiunii Ştiinţifice Naţionale "Mihai Pop". Catedra de Etnologie şi Folclor celebrează centenarul mentorului ultimelor patru generaţii de etnologi romăni, Mihai Pop, la Sala de Consiliu a Facultăţii de Litere.

Născut la 18 noiembrie 1907 in Maramureş, Mihai Pop a inovat studiul folcloric şi antropologic intr-o perioadă nefastă pentru viaţa ştiinţifică. Cercetător de renume mondial al culturilor sud-est europene, laureat al premiului Herder, in 1967) şi membru de onoare al Academiei Romăne, profesorul a reuşit să ducă mai departe munca inaintaşilor lui şi să dea un nou sens cercetării, evitănd intervenţiile politrucilor şi sociologismul "epocii de aur".

 Â

ŞCOALA DE LA BUCUREŞTI. Operele sale de referinţă pentru a doua jumătate de secol XX, "Obiceiuri tradiţionale romăneşti (1978) şi "Folclor romănesc" (1998), stau la baza şcolii de etnologie de la Bucureşti, reprezentate de Catedra de Etnologie şi Folclor a Universităţii. Sesiunea Ştiinţifică se desfăşoară vineri şi sămbătă, trecănd in revistă activitatea marelui profesor, dar şi a situaţiei actuale a cercetării in Romănia, prin lucrări prezentate de foştii săi studenţi, actuali profesori, intre care şi Nicolae Constantinescu, actualul şef al Catedrei, şi de foşti colaboratori. Cu aceeaşi ocazie au fost lansate şi patru volume importante pentru studiul antropologic romănesc: "Cercetări etnologice romăneşti contemporane", "Folclor romănesc", "Centenar Mihai Pop: Studii şi evocări" şi "Şcoala Mihai Pop". Sesiunea comemorativă se inchide sămbătă, la 14.30, după o Masă Rotundă pe tema "Patrimoniu, tradiţie şi patrimonializare", moderată de conf. dr. Narcisa Ştiucă, la care participă membrii echipei de cercetare din cadrul proiectului "Căluşul - emblemă identitară" şi invitaţi de la Muzeul Ţăranului Romăn şi Ministerul Culturii şi Cultelor.

×
Subiecte în articol: observator mihai