x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universităţi-şanse, universităţi-oportunităţi

Universităţi-şanse, universităţi-oportunităţi

de Eugenia Mihalcea    |    09 Iun 2009   •   00:00

Se nasc copii în familii cu posibilităţi, dar şi în case în care banii intră rar. Sunt aduşi pe lume bebeluşi atât în marile oraşe, cât şi la sate. E un soi de discriminare de la naştere. Aşa gândeşte un pesimist. Din păcate, este ceea ce ne arată şi realitatea ţării în care trăim. În România anului 2008, doar 5% dintre tinerii de la sate aveau studii superioare.



Există însă şi varianta optimistă: copilul sărac de la ţară care ajunge student, cercetător sau profesor la universităţi renumite din străinătate şi care devine subiect de primă pagină a ziarelor naţionale.

Şi cei care pornesc de pe locul II au o şansă. Pentru a-i ajunge pe copiii de pe primul loc, elevii din urmă învaţă. Adună note bune timp de 8 ani la şcoală pentru a prinde un liceu bun. Vin de la ţară la oraş, unde se întâmplă să fie priviţi cu scepticism de liceenii din mediul urban. De multe ori, un copil de la ţară împarte premiul I cu unul de la oraş. După ce termină liceul, concurează pe acelaşi loc la facultate.

Pentru a nu irosi şansele ce le sunt date, absolvenţii de liceu trebuie să aleagă cu discernământ universitatea la care vor studia în următorii 3 sau 4 ani. În primul rând trebuie să fie atenţi să nu se înscrie la o "universitate fantomă", nerecunoscută de Ministerul Educaţiei. Apoi trebuie să citească părerile avizate ale specialiştilor despre piaţa muncii, fără să neglijeze ceea ce îşi doresc să devină. În perioadă de criză ei trebuie să se asigure că la finalul facultăţii vor avea un job. De asemenea, liceenii trebuie să trieze cât mai atent universităţile din România şi să o aleagă pe cea care le poate oferi specializarea dorită, profesori de calitate, spaţii suficiente de studiu, laboratoare dotate corespunzător şi, nu în ultimul rând, posibilitatea de a studia în străinătate. În Europa schimburile de studenţi sunt încurajate.

Pentru că dorim să vă oferim şanse egale, vă prezentăm în paginile care urmează universităţile de stat şi pe cele private acreditate din România. Succes în luarea celei mai bune decizii!

×
Subiecte în articol: scoala