x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Urmăritul penal Băsescu trage de timp. El a sunat la Parchetul General după sechestrul pe moşia Nana

Urmăritul penal Băsescu trage de timp. El a sunat la Parchetul General după sechestrul pe moşia Nana

de Gabriela Antoniu    |    19 Mar 2015   •   00:02
Urmăritul penal Băsescu trage de timp. El a sunat la Parchetul General după sechestrul pe moşia Nana

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat  ieri  la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) unde i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru şantaj în formă continuată în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză pe fostul şef al statului de ameninţare şi şantaj. Avocaţii lui Băsescu au cerut termen pentru consultarea dosarului împreună cu fostul preşedinte, demers interpretat însă ca o tragere de timp.  "Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului", precizează un comunicat al PICCJ. Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, a declarat că data la care Traian Băsescu se va prezenta din nou la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să fie stabilită "în funcţie de consultarea dosarului", iar dosarul ca volum este destul de subţire şi, ca atare, nu ar fi prea mult de studiat. Conform unor surse, Băsescu va reveni luni la Parchet pentru audieri în dosarul de şantaj. Pe de altă parte, propagandiştii lui Traian Băsescu au încercat să argumenteze că Parchetul General nu ar avea competenţă să-l ancheteze pe fostul preşedinte şi că dosarul ar trebui să ajungă la DNA-ul condus de Codruţa Kovesi, unde ar putea fi tărăgănat. Parchetul General a precizat însă că nu va trimite dosarul la DNA: ”La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică, de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispoziţiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/ 2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinţă, nici dispoziţiile art. 131 din acelaşi act normativ”, precizează Biroul de presă al PICCJ.

După ce a petrecut aproximativ 20 de minute în sediul PICCJ, Traian Băsescu nu a dorit să spună ce a discutat cu procurorii şi dacă a fost pus sub urmărire penală. Conform avocatului Gabrielei Firea, Traian Băsescu nu a dat  nicio declaraţie în faţa procurorilor, urmând ca fostul preşedinte să răspundă întrebărilor anchetatorilor după ce avocaţii săi vor citi ce scrie în dosar. Bolcaş a mai spus  că va exista o confruntare între Traian Băsescu şi Gabriela Firea numai dacă va stabili procurorul. Avocatul a mai afirmat că "suspectul Traian Băsescu l-a ameninţat ieri pe procurorul general", dar nu a dorit să precizeze despre ce ameninţări este vorba. La rândul său, Gabriela Firea a declarat că nu vrea ca afirmaţiile lui Băsescu la adresa sa să rămână simple speculaţii politice. "Vom susţine cu tărie faptul că declaraţiile fostului preşedinte, în ceea ce mă priveşte, în calitate de comunicator şi membru al comisiei Nana, nu pot rămâne simple speculaţii politice şi, de asemenea, nu pot fi tratate cu această conotaţie şi lejeritate că în politică se poate afirma ceva", a declarat senatorul PSD .

Una zice, alta face

Deşi Traian Băsescu scrie pe Facebook că “nu veţi găsi procuror, judecător sau poliţist care să poată confirma intervenţia mea pentru cineva”, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, îl contrazice. Niţu a declarat ieri că  Băsescu a sunat la "cabinetul" de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce a fost pus sechestru pe terenuri din localitatea Nana, în dosarul în care se fac cercetări. Întrebat dacă Traian Băsescu l-a sunat după ce a fost pus sechestru pe terenuri din localitatea Nana, procurorul general al României a spus că fostul preşedinte "a sunat la cabinet". Întrebat ce anume a cerut Băsescu, Niţu a răspuns: "Nu eu vă pot răspunde, cel care iniţiază un apel ştie de ce-l iniţiază şi pentru ce. (...). Nu am avut nicio discuţie cu dumnealui". Pe de altă parte, în dosarul Nana, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile şi imobile, dar şi un teren de 735 de hectare, în cazul căruia procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat în mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte şi terenul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu. Ioana Băsescu a contestat în instanţă sechestrul pus de procurori, însă Tribunalul Călăraşi a dat câştig de cauză PICCJ.

Dosarul ginerelui Pricop, cercetat de DNA

Dosarul "Moşia Brătienilor", privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, în care este urmărit penal şi avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este implicată ca parte civilă, va fi cercetat de DNA. Dosarul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după ce DIICOT şi-a declinat competenţa, în 16 martie.

Iniţial, cazul a fost anchetat de procurorii de la Parchetul instanţei supreme. Această structură şi-a declinat competenţa în favoarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, la rândul său, a stabilit că nu este competentă de ancheteze acest caz. Dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ştefăneşti (Argeş), care a aparţinut familiei Brătianu şi care ar fi fost retrocedat ilegal. Astfel, Radu Pricop a cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

×