x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator USR reclamă amendamente „toxice” depuse în Parlament la adresa pădurilor

USR reclamă amendamente „toxice” depuse în Parlament la adresa pădurilor

28 Iun 2020   •   20:00
USR reclamă amendamente „toxice” depuse în Parlament la adresa pădurilor

Parlamentul dezbate un amendament de eliminare a „articolului anti-monopol” din Codul Silvic, care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat anual, avertizează USR.

 

Senatorul Mihai Goțiu (USR) susține că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune, în plus, eliminarea măsurii „anti-hoție”, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat.

„Se dorește eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat. Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn - resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii - nu sunt considerate a fi materiale lemnoase. Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn”, a explicat Goțiu.

Acesta a precizat că „amendamentele toxice” vor fi discutate în comisiile de specialitate - Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică, luni și marți, după care va urma votul în plen.

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată, în cazul de față Senatul, sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”, arată Mihai Goțiu.

Senatorul USR atrage atenția că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: usr