x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se scumpeşte energia electrică de la 1 ianuarie. Vezi cu cât va fi mai mare factura

Se scumpeşte energia electrică de la 1 ianuarie. Vezi cu cât va fi mai mare factura

07 Noi 2013   •   11:16
Se scumpeşte energia electrică de la 1 ianuarie. Vezi cu cât va fi mai mare factura

Prețul energiei electrice va crește cu 1% pentru populație și cu 2% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2014, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

"Am discutat cu ANRE, iar prețul energiei electrice va crește cu 1% pentru consumatorii casnici și cu 2% pentru cei industriali. Asta e piața, nu putem să scumpim mai mult dacă nu avem de ce. În plus, taxa de cogenerare va scădea cu 10% de la 1 ianuarie și cu 30% de la 1 iulie 2014, ceea ce, de asemenea, va duce la scăderea facturilor", a spus ministrul, potrivit Agerpres. El a adăugat că, în acest an, factura la electricitate a scăzut cu 7%.

Însă, potrivit lui Niță, probleme există în sectorul gazelor naturale, unde decalajul dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import este prea mare.

"În discuțiile cu FMI, am mai reușit să amânăm cu un an, până la 31 decembrie 2015, liberalizarea pieței gazelor pentru consumatorii industriali, iar pentru cei casnici acest lucru va fi la 31 decembrie 2018', a explicat ministrul, care a subliniat că discuțiile cu FMI în acest sens au început încă din lunile mai — iunie.

Întrebat dacă FMI și-a dat acordul pentru această prelungire, Niță a răspuns: "În principiu, da'.

La începutul lunii august, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, declara că piața gazelor pentru clienții noncasnici va fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, cu un an mai târziu decât arăta calendarul iniția, măsura fiind agreată de reprezentanții Fondului Monetar Internațional.


×