x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vacanţa de iarnă pentru elevi începe mai devreme

Vacanţa de iarnă pentru elevi începe mai devreme

24 Noi 2009   •   00:00
Vacanţa de iarnă pentru elevi începe mai devreme

Elevii din învăţământul preuniversitar vor intra în vacanţă mai devreme cu cinci zile, adică din 14 decembrie, nu din 19 decembrie, deoarece cadrele didactice vor fi în perioada 14-18 decembrie în concediu neplătit.



Ministerul Educaţiei a stabilit, la sfârşitul săpătmâni trecute, că zilele libere fără plată pentru cadrele didactice vor fi acordate în 30 noiembrie şi în perioada 14-18 decembrie. Măsura a fost luată în contextul aplicării Legii 329 privind reducerea cheltuielilor.

Astfel, toţi copiii din învăţământul preuniversitar - incluzând şi pe cel preşcolar - nu se vor duce la unităţile şcolare în zilele în care cadrele diactice vor fi libere, vacanţa de iarnă începând cu cinci zile mai devreme.

Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat, astăzi, pentru Mediafax că ar fi fost de preferat altă soluţie, astfel încât zilele libere să fie luate în vacanţă, dar, deoarece sindicatele s-au opus, s-a optat pentru această soluţie, "singura viabilă în acest moment".

Graficul zilelor libere a fost stabilit şi în raport de faptul că, în ultima săptămână, elevilor nu li se predă, făcându-se doar o recapitulare a materiei.

În legătură cu faptul că în perioada 14 - 18 decembrie are loc înscrierea candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat, secretarul de stat a precizat că singura problemă este cea legată de absolvenţii promoţiilor anterioare. "În legătură cu elevii claselor a XII-a, pentru aceştia există deja înscrieri pe tabele, acţiunea nefiind lăsată pe ultimul moment. Cred că directorul care primeşte şi indemnizaţie de conducere îşi poate pregăti o echipă care în această perioadă să realizeze înscrierea candidaţilor la bacalaureat", a spus Oana Badea.

Aceasta a subliniat că profesor şi diriginte înseamnă mai mult decât a presta o meserie, "înseamnă persoane dedicate procesului educaţional". "Cu certitudine există nuclee care vor face tot ce este posibil ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii normale chiar şi în perioade mai grele", a adăugat Badea.

Ministerul Educaiei a trimis, vineri, o notă către inspectoratele şcolare în care le-a atenţionat referitor la obligaţia respectării Legii 329 şi la cea de a informa conducerea unităţilor şcolare cu privire la graficul zilelor libere, acordate pentru diminuarea cheltuielilor de personal din lunile noiembrie şi decembrie 2009.

Iniţial, Ministerul Educaşiei propusese ca zilele libere fără plată să se acorde în perioada 21-24 decembrie şi respectiv în 28 - 31 decembrie. Sindicaliştii au susţinut însă că zilele libere nu pot fi acordate cumulativ, toate într-o singură lună, şi nici nu pot fi asimilate perioadei de concediu, personalul didactic fiind în concediu în perioada 21- 31 decembrie.

×
Subiecte în articol: scoala