x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccinul împotriva gripei sezoniere, eficient şi împotriva gripei H1N1

Vaccinul împotriva gripei sezoniere, eficient şi împotriva gripei H1N1

07 Oct 2009   •   00:00
Vaccinul împotriva gripei sezoniere, eficient şi împotriva gripei H1N1

Potrivit unui studiu realizat în Mexic, vaccinul împotriva gripei sezoniere oferă o anumită protecţie şi împotriva gripei H1N1, mai ales împotriva formelor mai severe. Pentru acest studiu echipa de cercetători a comparat, între lunile martie şi mai, 60 de pacienţi ai Institutului naţional de boli respiratorii din Mexic bolnavi de gripa H1N1 şi alţi 180 de pacienţi, care sufereau de alte probleme de sănătate.



Cercetătorii, conduşi de epidemiologistul mexican Jose Luis Valdespino, subliniază că rezultatele preliminare ar trebui să fie folosite cu prudenţă şi că nu demonstrează că vaccinarea sezonieră ar trebui să o înlocuiască pe cea împotriva gripei H1N1, informează AFP.

Pentru acest studiu echipa de cercetători a comparat, între lunile martie şi mai, 60 de pacienţi ai Institutului naţional de boli respiratorii din Mexic bolnavi de gripa H1N1 şi alţi 180 de pacienţi, care sufereau de alte probleme de sănătate.

Experţii au constatat că persoanele din grupul ne-infectat cu gripa H1N1 fuseseră vaccinate împotriva gripei sezoniere. Numărul deceselor în grupul persoanelor vaccinate a fost mai mic decât în cel al persoanelor nevaccinate.

Cercetătorii explică protecţia parţială oferită de vaccinul sezonier prin faptul că întăreşte anticorpii la indivizii expuşi în trecut la un virus gripa similar, fie prin infectare, fie prin vaccinare.

Virusul H1N1 a circulat între oameni în 1918, 1957 şi din nou în 1977, potrivit studiului. Cercetătorii insistă asupra faptului că eşantionul studiat este limitat şi particularizat, deoarece nu e vorba decât de bolnavi dintr-un spital specializat în boli respiratorii şi că ar trebui "făcute studii similare în alte cadre pentru a confirma sau infirma aceste rezultate". (V.A.)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripa porcina ah1n1