x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valcea - Jaful verde, obiectul unui dosar penal

Valcea - Jaful verde, obiectul unui dosar penal

de Alexandra Chivu    |    13 Oct 2006   •   00:00
Valcea - Jaful verde, obiectul unui dosar penal

In ultimii ani, mii de metri cubi de padure au fost taiati ilegal in judetul Valcea. "Jaful verde" de pe Valea Oltului este deja obiectul unui dosar penal stufos, in care urmarit este si un fost sef de ocol silvic. Mai mult, autoritatile ancheteaza modul in care s-au vandut cu totul, doi munti.

Din cauza taierilor masive de arbori, padurile s-au transformat in adevarate pasuni alpine, populate pe ici, pe colo de cioturi. Potrivit statisticilor intocmite la nivelul Directiei Silvice Valcea, numai din zona statiunii Voineasa au fost rase fara drept aproape 14 hectare de padure. Defrisarile de pe Valea Oltului au devenit de curand obiectul unui dosar penal, in care urmarit este si Gheorghe Deaconeasa, fostul sef al Ocolului Silvic din Voineasa. "Initial, acesta a facut o plangere impotriva unei firme din Ardeal. Apoi, mai multi cetateni din localitate au sesizat ca seful de ocol a administrat defectuos padurile, proprietati private. La dosar, procurorii au mai adaugat si un proces verbal de constatare venit din partea Romsilva, care scotea la iveala grave nereguli, cercetandu-se si eventuala implicare a lui Gheorghe Deaconeasa", a declarat Maria Nemoianu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea.

RECOMPENSA. Desi seful de ocol silvic a fost destituit din functia de conducere, la o scurta perioada el a fost reangajat in cadrul Directiei Silvice Valcea. Actiunile politistilor si jandarmilor par sa nu aiba nici un efect, chiar daca adesea sunt sanctionate transporturile de lemn, fara acte de provenienta. Nici primarul din Voineasa nu are o solutie concreta, pentru a stopa "jaful verde". "Problema este alta. Padurea se taie de jos in sus si nici vorba sa poti planta puiet. Cand cobori lemnul de pe creste, distruge tot in calea lui", a precizat Gheorghe Dobrin.

VRAJBA. Mai nou, retrocedarea a doi munti de pe Valea Oltului este un nou motiv de scandal. Stabilirea mostenitorilor, delimitarea proprietatilor au dat nastere la controverse intre locuitori. Ultimele date arata ca cei doi munti sunt sub interesul unor mari afaceristi si au fost achizitionati de o batranica de 80 de ani, din Bucuresti, in schimbul a catorva milioane de euro. Anuta Handolescu, prefectul de Valcea a dat o dispozitie prin care a cerut o ampla analiza a modului in care s-au realizat retrocedarile din zonele Vidra-Voineasa.

SCANDAL. 14.000 de metri patrati de spatiu verde au fost distrusi pentru a se construi un gigant in centrul orasului

RAZBOI. Unul dintre cele mai mari scandaluri in ceea ce priveste eliminarea spatiilor verzi a fost declansat din momentul in care Primaria din Ramnicu-Valcea a distrus un parc verde din centrul orasului, pentru a construi Mall-ul. Dupa ce suprafata de 14.000 de metri patrati de verdeata a fost rasa cu buldozerele, primarul Mircia Gutau a fost catalogat de cetateni, dar si de adversarii politici drept "Demolatorul". Mai mult, constructia hipermarketului nu este nici in prezent o actiune legala, neprimind toate avizele. Revoltati, arhitectii sustin ca, in acest caz, nu s-a realizat un plan urbanistic zonal sau de detaliu. Terenul pe care continua constructia mall-ului figureaza inca in PUZ ca "spatiu plantat de agrement si sport". In plus, arhitectii afirma ca s-au incalcat flagrant mai multe prevederi legale, atat timp cat nu s-a asigurat o selectie a ofertelor pentru licitatia privind ridicarea gigantului.

PROCESE. Nemultumiti de deciziile adoptate in consiliul local, membrii fundatiei ecologice ECO CIVICA Bucuresti au actionat in judecata Primaria Ramnicu-Valcea. "Ei au cerut suspendarea autorizatiei si a certificatului de urbanism si anularea lucrarilor. Procesul de fond a fost castigat de primarie, insa ECO CIVICA a facut recurs pentru suspendare, la Curtea de Apel Ploiesti, iar pentru anulare, la Curtea de Apel Pitesti", a declarat Nicolae Mesea, seful Compartimentului Juridic din cadrul Primariei Ramnicu-Valcea. Recursul de la Pitesti, in dosarul numarul 5607/42/2006 se va judeca la 18 octombrie, iar cauza in dosarul 3958/46/2006 de la Ploiesti se va judeca la 22 octombrie.

DNA PE FIR. Distrugerea a mai multor spatii verzi din Ramnic este cercetata mai nou si de DNA "A fost distrus spatiul verde de pe strada General Magheru. Lucrarea a costat aproximativ 2 miliarde de lei, desi nu putea sa depaseasca 100 de milioane. Parcul de langa Casa Tineretului nu face exceptie. Cei care si-au exprimat nemultumirea au fost redusi imediat la tacere", sustine Nicolae Patru, presedintele PRM Valcea.

GRAVE NEREGULI
"Initial, acesta a facut o plangere impotriva unei firme din Ardeal. Apoi, mai multi cetateni din localitate au sesizat ca seful de ocol a administrat defectuos padurile, proprietati private. La dosar, procurorii au mai adaugat si un proces- verbal de constatare venit din partea Romsilva, care scotea la iveala grave nereguli, cercetandu-se si eventuala implicare a lui Gheorghe Deaconeasa" - Maria Nemoianu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea
CAMPANIE
La campania initiata de "Jurnalul National" poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: verde! verde valcea