x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valcenii, campioni la tepe on-line

Valcenii, campioni la tepe on-line

18 Mai 2004   •   00:00

Statisticile arata ca judetul Valcea detine suprematia la furturile pe Internet executate in provincie. Fenomenul este foarte greu de controlat si ia amploare in fiecare an.

OCTAVIAN HERTA

Trei tineri din Ramnicu-Valcea au fost trimisi in judecata de procurorii valceni pentru ca au inselat mai multe persoane prin Internet. Ei se numesc Alin Daniel Stanciu, Constantin Tanasie si Romeo Gheorghe Dutu. Tinerii, toti din Ramnicu-Valcea, vindeau prin Internet obiecte pe care nu le detineau.

Si-a gasit de lucru pe Internet

In martie 2002, Daniel Stanciu a plecat la munca in Spania. Pentru ca nu isi gasea de lucru, s-a apucat sa dea „tepe" prin Internet. Stanciu, care nu stia nici un cuvant in limba engleza, i-a cerut ajutorul unui alt roman stabilit in Spania. La inceputul lunii mai 2002, Stanciu s-a inregistrat ca utilizator pe site-ul de licitatii prin Internet www.ebay.com. si a oferit spre vanzare un computer, pe care, nici nu il avea. Americanul Johns Clint a accesat site-ul si l-a contactat pe Stanciu la adresa indicata de acesta. La 12 mai 2002, americanul si Stanciu au incheiat o conventie de vanzare-cumparare a computerului, convenind ca pretul acestuia sa fie achitat prin Western Union. Cei doi au stabilit astfel ca americanul sa plateasca un avans de 400 de dolari. Pentru a putea sa ridice banii, valceanul i-a comunicat clientului numele adevarat si i-a cerut sa trimita banii la o adresa din Castellon, Spania. La 16 mai 2002, americanul a trimis avansul, dupa care i-a comunicat lui Stanciu numarul de control al transferului de bani si numele expeditorului. Cu aceste date, Stanciu s-a deplasat a doua zi la Oficiul Postal MWR din orasul Castellon, unde a semnat si a completat formularul pentru transfer de bani, pe baza caruia a incasat 400 de dolari, fara a mai trimite calculatorul promis.

Cel de-al doilea valcean trimis in judecata, Constantin Tanasie, a intrat pe site-ul de licitatii www.alibaba.com cu e-mail-ul: tziganul123@yahoo.com. El a oferit spre vanzare un laptop model PCG-505TR Sony. Nici el nu dispunea de calculatorul pe care il vindea, dar a reusit sa pacaleasca un pakistanez, dupa „modelul" descris anterior.

Record - 109 straini pacaliti

Romeo Gheorghe Dutu de 22 de ani din Ramnicu-Valcea a pacalit in trei ani 109 cetateni straini, cei mai multi americani, insusindu-si suma de 1,7 miliarde lei. El pretindea ca are de vanzare telefoane mobile, televizoare cu plasma, laptop-uri, bilete la meciuri si concerte, articole sportive. Greseala lui a fost ca a ridicat banii pe numele sau, de la oficiile postale. Dutu era in atentia politistilor valceni de la Crima Organizata de mai mult timp. Pana acum au fost recuperate doar 1,2 miliarde lei. El a fost arestat pentru o perioada de 30 de zile si risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 3 si 15 ani.
×
Subiecte în articol: observator stanciu