x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul din Apuseni: Moţii ne-au găsit exact când trebuia. Nu mai supravieţuiam mult

Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul din Apuseni: Moţii ne-au găsit exact când trebuia. Nu mai supravieţuiam mult

de Magda Marincovici    |    28 Ian 2014   •   16:25
Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul din Apuseni: Moţii ne-au găsit exact când trebuia. Nu mai supravieţuiam mult

“Moţii m-au impresionat. Rămân cu chestia asta, am a doua zi de naştere la 20 ianuarie 2014, în Ţara Moţilor. Probabil că o să-mi iau şi un nume de moţ, la un moment dat. M-au impresionat lanţul acesta uman care ne-a scos de acolo şi colegii de la SMURD. Nu ştiam că simţi aşa o binefacere când intri într-o ambulanţă SMURD. Ar trebui să le vopseascăă tavanele în roz, îţi dă o mare speranţă. E povestea medicului Valentin Calu, unul din cei cinci supravieţuitori ai tragediei din Apuseni, spusă ieri de acesta într-o conferinţă de presă prin intermediul telefonului mobil.

“Ne-au purtat pe braţe ca pe copiii lor”
În legătură cu preţiosul ajutor primit de la moţi, doctorul Valentin Calu a spus că l-au impresionat şi că e “un subiect extrem de emoţionant”. “Am un respect de nedescris pentru oamenii aceştia, nu pot să spun în cuvinte ce am simţit când i-am văzut venind, ce am simţit când am văzut lanternele şi când am auzit strigătele de chemare în pădure. Nişte oameni extraordinari, nişte oameni extraordinari, asta este România adevărată. Şi-au dat hainele de pe ei şi ne-au făcut foc, ne-au purtat pe braţe ca pe copiii lor până la primul mijloc de transport. Nişte oameni deosebiţi şi nu am cuvinte să le mulţumesc. Dacă nu ne găseau (...). Să vă spun un mic amănunt, ne-au găsit exact când trebuia pentru că focul nostru, aşa improvizat cum era, începea să se stingă şi, ca medic, vreau să vă spun că nu mai rezistam mult timp”, povesteşte medicul Calu.

În legătură cu noua situaţie, respectiv  cea de pacient, pe care de această dată medicul Calu este obligat să o experimenteze, el a recunoscut că e “foarte dificil". "Este foarte greu. Îţi modifică total perspectiva. Când eşti medic, înţelegi prin ce trece pacientul, dar acum simt ce simte el. Poate, ca medic, nu empatizez cu bolnavul. Sigur, această nouă postură îţi modifică modul în care priveţti relaţia cu pacientul. Altfel spus, descopăr frumuseţea uitată a lucrurilor simple”. Mai mult, când va reveni la Spitalul Elias, în saloanele cu pacienţi, el spune că se va gândi de două ori când va prescrie anumite medicamente.

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuţ, i-a vizitat pe cei patru pacienţi aflaţi în terapie intensivă în spitalul din Cluj Napoca şi a declarat că toţi “sunt optimişti”.


×