x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gafencu: “Elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita!”. Consiliulul Local Tg. Ocna menţine titlul de cetăţean de onoare acordat acestuia post-mortem

Valeriu Gafencu: “Elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita!”. Consiliulul Local Tg. Ocna menţine titlul de cetăţean de onoare acordat acestuia post-mortem

de Cristinel C. Popa    |    31 Mai 2013   •   14:23
Valeriu Gafencu: “Elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita!”. Consiliulul Local Tg. Ocna menţine titlul de cetăţean de onoare acordat acestuia post-mortem
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului, Elie Wiesel, condamnă decizia

Joi, Consiliul Local Tg. Ocna a respins solicitarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, din noiembrie 2012, de a i se retrage, lui Valeriu Gafencu, titlul de cetăţean de onoare acordat post-mortem. “Ne îngrijorează şi faptul că, un reprezentant al BOR a fost prezent în şedința Consiliului Local pentru a susține titlul de cetăţean de onoare pentru Valeriu Gafencu”, se arată în comunicatul trimis de Institutul Wiesel din Bucureşti cu acest prilej.

Studentul Gafencu ar fi întrerupt cursurile unei şcoli din Bucureşti în timpul Rebeliunii din ianuarie 1941

Reprezentanţii Institutului Wiesel detaliază vina ce a avut-o Gafencu în perioada când era simpatizant al Mişcării Legionare. Ei descriu cum Gafencu a întrerupt de unul singur cursurile la un liceu bucureştean în timpul rebeliunii legionare. “Valeriu Gafencu, student la Drept şi şef al Frăţiilor de Cruce (FDC) în Iaşi a participat activ la Rebeliunea Legionară. Între altele, conform documentelor, la 21 ianuarie 1941, la Liceul de Băieţi  ”Mihail Kogălniceanu” a suspendat cursurile şi a vorbit liceenilor despre FDC şi despre faptul că “elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita, că sunt elita şi conducătorii de mâine a ţării şi că avem duşmani înlăuntru pe iudeo-masoni, iar în afară pe ruşi care ocupă mereu câte un ostrov din Delta Dunării”. De asemenea, acesta l-ar fi înarmat pe elevul Gheorghe Ciutacu de la Liceul Internat pentru a putea lua parte la manifestaţii”.

“Asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în Stat”


Pentru cei care nu ştiu, Valeriu Gafencu a fost condamnat în 1941 la 25 de ani muncă silnică pentru “crima de constituire de asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în Stat prevăzută şi penalizată prin art. 5 și 7 al. I din Decretul Lege nr. 236/1941”. El a murit în timpul regimului comunist la închisoarea din Tg. Ocna, colegii de celulă depunând mărturie pentru exemplara lui conduită creştină şi devotamentul pentru cei aflaţi în suferinţă, muribunzi, el însuşi fiind grav bolnav. Pentru aceste fapte a fost numit “Sfântul Închisorilor”, iar biserica românească de astăzi ia în considerare propunerea de a fi canonizat. Însă Institutului Wiesel îl condamnă pentru apartenenţa sa la extrema dreaptă românescă înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial.

“Abatere de la normele şi valorile democraţiei”

«Menționăm că promovarea ca simbol de către o instituție publică a unei persoane care a fost membru activ în Mișcarea Legionară, grupare politică de extremă dreaptă, reprezintă o gravă abatere de la normele și valorile democrației la care România a aderat odată cu integrarea la NATO și UE», se arată în comunicatul transmis redacţiei de Institutul pentru Studierea Holocaustului.
“Valeriu Gafencu nu s-a dezis niciodată de apartenența și rolul său în Mișcarea Legionară. Este surprinzător cum reprezentanți aleși ai orașului Târgu Ocna apreciază și promovează ca model o persoană activă a extremei drepte românești, care a produs dezordine, devastări, haos economic și crime împotriva populației civile. Ne îngrijorează și faptul că, un reprezentant al BOR a fost prezent în ședința Consiliului Local pentru a susține titlul de cetățean de onoare pentru Valeriu Gafencu», se mai arată în comunicatul respectiv.

«Victorie!»

La rândul ei, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a transmis un comunicat în care anunţă ca pe o victorie faptul că proiectul de retragere a titlului de cetăţean de onoare pentru fostul deţinut politic Valeriu Gafencu, supranumit «Sfântul Închisorilor» a fost respins de Consiliul Local al oraşului Târgu Ocna. «Proiectul fusese introdus cu două zile înainte de primarul Ştefan Şilochi la presiunile Instititututui Elie Wiesel, ale Guvernului României, Prefecturii Bacău, Ambasadei SUA şi Ambasadei Israelului, şi în urma unor intimidări subtile exercitate de ofiţeri SRI (autorul articolului îşi asumă răspunderea pentru această afirmaţie)», se arată în comunicat.

«Sfântul Valeriu Gafencu, prin harul lui Dumnezeu, şi nu în ultimul rând conştiinţa românească a majorităţii membrilor Consiliului Local Târgul Ocna, au învins însă toate aceste presiuni lumeşti», sunt cuvintele cu care se face anunţul de presă.

×