x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vali Vijelie a fost gratiat cu cantec

Vali Vijelie a fost gratiat cu cantec

27 Aug 2004   •   00:00

Dupa ce a provocat un accident de circulatie, in anul 2001, Valentin Rusu, alias Vali Vijelie, a scapat de inchisoare printr-o chichita legislativa. Ieri, el a fost audiat la Parchet in dosarul Camataru.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU
MIHAI MUNTEANU, MIRUNA PASA

Cantaretul de manele a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Ialomita pentru infractiunea de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere. Vijelie a fost ferit de acuzatiile de vatamare corporala pentru ca pasagerul din dreapta, ale carui leziuni au impus un tratament de 45 de zile de ingrijiri medicale, nu a facut plangere penala. La fel, nici proprietarul bovinelor omorate de bolidul pilotat vijelios de manelist, nu a emis nici o pretentie oficiala de stingere a pagubei civile. Ramasese, in schimb, acuzatia de conducere pe drumurile publice fara permis, pentru care Vali Vijelie a fost inculpat. In urma unui proces foarte lung, Judecatoria Slobozia l-a condamnat pe cantaret la 6 luni de inchisoare. Sentinta a fost data in baza fostului Decret nr. 328/1966 (privind conducere autovehiculelor), care era in vigoare la data cand manelistul a comis infractiunea. Dupa ce acesta a luat pedeapsa minima la prima instanta, in urma recursului judecat de Tribunalul Ialomita, Vijelie a iesit mai curat decat un bebelus. Judecatorii au gasit rapid formula prin care sa-l faca scapat pe manelist fara prea multa bataie de cap. Si sub forma legala! La acea data, magistratii binevoitori stiau ca in Camera Deputatilor se analiza un proiect de lege de gratiere a pedepselor cu inchisoarea de pana la 5 ani.

OMISIUNEA. Reteta "succesului" lui Vali Vijelie poarta numele Legii 543/1 octombrie 2002. Prin actul normativ adoptat de Parlamentul Romaniei s-au gratiat in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instantele de judecata. In aceasta categorie a intrat si infractiunea de care era acuzat manelistul. Judecatorii ialomiteni nu au avut de facut decat sa tergiverseze inadmisibil de mult procesul lui Vijelie, pana cand legea mentionata a intrat in vigoare (data cand a fost publicata in Monitorul Oficial). Suspect este ca ultimul articol al proiectului de lege depus la Camera Deputatilor, care stabilea ca actul normativ "se aplica numai faptelor savarsite pana la data de 26 iulie 2001", a disparut complet din corpul legii promulgate.

Zilele trecute, in Bucuresti, automobilul Volkswagen Touareg in care se afla Vali Vijelie a fost tras pe dreapta de catre agentii de circulatie, care au descoperit cu stupoare ca manelistul si-a angajat un sofer.

LA PARCHET. Manelistii Vali Vijelie si Adrian Minune au dat ieri cu subsemnatul la Parchetul General in dosarul interlopilor Sile si Nutu Camataru. Dupa ce acum doi ani Vali Vijelie a trecut la mustata pe langa un dosar penal, ieri a primit oficial de la procurori vestea invinuirii pentru marturie mincinoasa. In schimb, colegul de breasla Minune a transformat ieri scarile Parchetului intr-un balci. Frecandu-si manutele pentru asemenea momente de publicitate, a fredonat manele in fata presei si si-a facut reclama. Au mai fost chemati ca martori Alexandru Barbu, zis Pelicanu’ si fotbalistul Marian Aliuta. Toti au depus marturie cu privire la acuzatia de talharie si sechestrare adusa lui Vasile Balint, zis Sile Camataru. Cunoscutul interlop a fost arestat la inceputul lunii mai, insa a invocat ca alibi nunta unui prieten la care sustine ca ar fi stat toata noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003 si a fost practic vazut de vreo 400 de invitati. Primii martori care i-au luat apararea lui Sile au fost chiar ginerica Pelicanu’ si Vali Vijelie. Amandoi s-au ales cu invinuirea de marturie mincinoasa, prezentata ieri de procurori.

VIJELIE. Primul personaj venit pentru audieri a fost Vali Vijelie. De aceasta data a preferat sa lase pe altcineva la volanul masinii sale, dupa ce Jurnalul National a dezvaluit ca manelistul a condus pana acum bine mersi fara sa aiba carnet. Dupa doua ore de ancheta, Vijelie a plecat de la Parchet tare suparat. Cica l-ar fi invinuit domnii procurori doar pentru un singur cuvant inteles gresit. "Pentru un singur cuvant au inceput urmarirea penala impotriva mea. Am spus data trecuta ca Sile Camataru n-ar fi lipsit de la nunta nici o secunda. M-au inteles gresit, ca doar nu am stat sa-l pazesc la nunta. O mai fi lipsit omu’ vreo cateva minute, s-o fi dus sa se spele pe maini la toaleta", a declarat Vali Vijelie. Potrivit avocatei lui, Doina Lupu, manelistul si-a pastrat in mare parte prima declaratie. Pus la zid cu o acuzatie, Vijelie n-a mai fost chiar asa de sigur de prezenta neintrerupta a nasului Sile.

CU MANEAUA. Adrian Minune s-a comportat ieri asa cum stie mai bine: a hahait manele si a facut pe nestiutorul in privinta lui Sile Camataru. A coborat vesel din masina si a intrat in Parchet nu inainte de a incerca sa faca misto de presa si de oamenii legii: "Am venit la o nunta. O sa le cant "Cat esti de atragatoare, tu de mine n-ai scapare"". Dupa doar o ora de audieri Minune a continuat circul. A cantat ceva manele gardienilor de la intrarea in Parchet si presei. "Am fost chemat ca martor. Si bineinteles ca am fost chemat aici de patrie. Am servit patria, daca e nevoie si cu arma in mana, ne dam si sangele pentru ea. Dar nu pot sa declar absolut nimic. Eu pot doar sa cant daca vreti", si a inceput sa lalaie: "Ce miracol, ce minune ca v-am intalnit pe dumneavoastra".

TACUTI. Ginerica Alexandru Barbu, zis Pelicanu’, n-a fost foarte vorbaret. A facut insa apel la inregistrarea de la nunta care atesta prezenta fratilor Camataru, dar nu tot timpul si nici cu ora specificata. Va trebui sa raspunda si el acuzatiei de marturie mincinoasa. Fotbalistul Aliuta a venit ultimul in fata procurorilor. Putin crispat, el a declarat ca era prieten cu mirele si ca ii cunoaste pe fratii Camataru doar din cartier. "Am stat maximum trei ore la acea nunta si i-am vazut, dar nu am stat sa-i urmaresc. Voi evita de acum sa mai merg unde ar putea fi probleme", a sustinut Marian Aliuta.

VIJELIE "SCAPAT" DE CEAUSESCU

Legea 543/1.10.2002 privind gratierea unor pedepse cu inchisoarea reprezinta, de fapt, o modificare a celebrului Decret din 1988 emis de Nicolae Ceausescu. Hotararea presedintelui RSR se referea la faptul ca unele pedepse de pana la 10 ani de inchisoare pot fi gratiate cu conditia ca persoana care a fost condamnata sa nu comita alte infractiuni avand o perioada de incercare de 5 ani. Legea 543/2002 se diferentiaza de decret doar prin faptul ca perioada de incercare scade la 4 ani, iar pedepsele ce pot fi gratiate sa nu fie mai mari de 5 ani de inchisoare. Putem spune ca Vali Vijelie a fost "eliberat" de insusi Nicolae Ceausescu, cu sprijinul nemijlocit al demnitarilor aflati la putere. Spre deosebire de Decretul din 1988, care se aplica numai dupa ce "Comandantul Suprem" isi punea amprenta pe actul de gratiere, Legea din 2002 s-a aplicat de drept.

FOTO

  • SCHIMBARE. Vali Vijelie cand da nas in nas cu autoritatile coboara din dreapta

  • CIRC. Adrian Minune a ajuns la Parchet pregatit de nunta
  • ×
    Subiecte în articol: observator nunta vali vijelie