x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valoarea pieţei medicale private este depăşită de Şpăgile din sistemul medical de stat

Valoarea pieţei medicale private este depăşită de Şpăgile din sistemul medical de stat

06 Oct 2008   •   00:00

Condiţiile dezastruoase din sistemul sanitar de stat dar şi celebra "atenţie" pe care sunt obligaţi s-o dea cadrelor medicale determină tot mai mulţi români să apeleze la clinicile private. În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa serviciilor medicale private de sănătate s-au intensificat, iar marii investitori din domeniu îşi măresc investiţiile şi îşi îndreaptă atenţia şi spre provincie.



Condiţiile dezastruoase din sistemul sanitar de stat dar şi celebra "atenţie" pe care sunt obligaţi s-o dea cadrelor medicale determină tot mai mulţi români să apeleze la clinicile private. În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa serviciilor medicale private de sănătate s-au intensificat, iar marii investitori din domeniu îşi măresc investiţiile şi îşi îndreaptă atenţia şi spre provincie. Un studiu Deloitte a demonstrat că veniturile "la negru" din plicurile multor angajaţi din sănătate au ajuns la 360 de milioane de euro pe an, în timp ce medicina privată are o piaţă de 350 de milioane de euro.

Principalul motiv pentru care zona privată începe să câştige teren este faptul că din ce în ce mai mulţi angajatori le oferă salariaţilor abonamente la clinici medicale private, informează "Săptămâna Financiară". În plus, abonamentele corporatiste aduc şi cele mai mari venituri. Cele mai mari clinici private sunt MedLife, Medcenter, Medicover, Centrul Medical Unirea (CMU) si Romar.

Cum era de aşteptat, Capitala este zona cu cele mai multe investiţii în acest sector, mai mult de jumătate dintre clinicile particulare aflându-se în Bucureşti. Totuşi, investitorii încep să se orienteze şi spre alte zone ale ţării. Centrul Medical Unirea a cumpărat 49% din acţiunile Centrului Medical Moţilor din Cluj Napoca, iar în august a preluat jumătate din AVAMedica din Constanţa. Şi Romar intenţionează să se îndrepte în aceeaşi direcţie şi să deschidă noi sedii în oraşele mari din Ardeal.

Extinderea clinicilor private către oraşele de provincie nu este singura schimbare pe directorii acestora vor să o facă. S-au anunţat deja investiţii de peste 200 de milioane de euro pentru construirea unor spitale particulare în următorii ani. Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că în România există 800 de paturi în regim privat. Primele spitale particulare din Bucureşti au fost ridicate de Euroclinic şi MedLife. În următorii 3 ani, Compania Medisystem va aloca 5 milioane de euro pentru proiecte noi, dar si pentru dezvoltarea celor deja existente. Cinci clinici sub acest brand vor fi deschise în Bucuresti si în ţară, iar spitalul Euroclinic va fi modernizat.

Investitorii în domeniul privat sunt conştienţi că profiturile nu vor apărea imediat în condiţiile în care amortizarea costurilor pentru construcţia unui spital se face în zece ani. Dezvoltarea sistemului privat de sănătate va afecta pe viitor şi sistemul de stat. Din ce în ce mai multe cadre medicale din sistemul de stat "migrează" către clinicile private.
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: observator private