x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vampirizare electorală

Vampirizare electorală

de Libiu Mateescu    |    10 Apr 2008   •   00:00
Vampirizare electorală

BRAŞOV ● Pedeliştii colectează sînge cu forţa
Sub masca unei acţiuni umanitare în favoarea braşovenilor care au nevoie de transfuzii de sînge, primarul George Scripcaru şi deputatul Dumitru Puchianu au declanşat o vînătoare de donatori de sînge, în scop electoral. 


BRAŞOV ● Pedeliştii colectează sînge cu forţa
Sub masca unei acţiuni umanitare în favoarea braşovenilor care au nevoie de transfuzii de sînge, tandemul conducător al PD-L Braşov, format din primarul George Scripcaru şi deputatul Dumitru Puchianu, a pus la cale o escrocherie electorală cu sîngele membrilor de partid.


Denumită generic "Trup şi suflet pentru braşoveni", campania electorală a celor doi vizează, incredibil, colectarea cu forţa a sîngelui membrilor de partid apţi pentru recoltare, sînge care ar trebui să ajungă la Centrul Judeţean de Recoltare Sanguină. Astfel, Scripcaru şi Puchianu, ambii implicaţi în cursa electorală pentru Primăria Braşov, respectiv Consiliul Judeţean Braşov, l-au însărcinat pe viceprimarul şi colegul politic, Adrian Gabor, să se ocupe de colectarea sîngelui pe linie de partid, prin decizie a Biroului Municipal al PD-L.


PLAN POLITIC DE RECOLTARE. Ceea ce a urmat este desprins parcă din filmele cu vampiri: membri de partid fugăriţi prin sediul democrat-liberalilor pentru a li se colecta sîngele împotriva voinţei lor, "planuri cincinale" pentru colectarea sîngelui pe zone şi pe categorii sociale. Decizia democrat-liberalilor sună halucinant, în stilul şi limbajul decretelor ceauşiste: "Mai exact, intenţionăm să demarăm o acţiune amplă, care cuprinde toate departamentele de conducere, organizaţia de femei, organizaţiile de tineret, organizaţia de studenţi, organizaţiile de cartier şi nu în ultimul rînd, organizaţiile de pensionari. Obiectul proiectului: acţiunea constă în prezentarea membrilor PD-L, şi nu numai, la Centrul de Recoltare Sanguină cu intenţia voluntară şi umanitară în donare de sînge (sic!)".


GĂSELNIŢĂ. Evident, conducerea Centrului Judeţean de Recoltare nu ştie nimic despre această găselniţă electorală: "Nu am cunoştinţă despre nici un program al Partidului Democrat-Liberal de colectare de sînge. Cine vrea să doneze poate face acest lucru pe bază de voluntariat, în condiţiile legii, şi nu pe linie de partid. Noi nu acceptăm nici o implicare politică în convingerea donatorilor de sînge, iar eu nu concep campanie electorală în baza colectării de sînge. Nu există recipienţi speciali pentru colectarea sîngelui de către altcineva", susţine doctorul Florea Laurenţia, directorul instituţiei judeţene de recoltare a sîngelui. Şi unde mai pui că donaţiile se fac fără vreo analiză prealabilă a voluntarilor, ceea ce aruncă şi mai mult în derizoriu şi în afara legii această acţiune.


DAMIGEANA DE SÎNGE. Bogdan Petre Moroianu este unul dintre pedeliştii vînaţi de conducere pentru recoltarea obligatorie a sîngelui. "Domnul Gantz Mikloş, vicepreşedinte al partidului, văzînd că am un fizic bine legat, m-a obligat să donez o cantitate mai mare de sînge. În şedinţă ne-a împărţit formulare pe care ne-a obligat să le completăm pe loc, fără a ne verifica starea sănătăţii. În aceeaşi şedinţă a participat şi şeful romilor, domnul Rupi, căruia i s-a solicitat o damigeană de 10 litri de sînge, de către consilierul local PD-L, Mircea Raţă. La data de 02.04 2008 s-a stabilit zi de recoltare a sîngelui, fără analize medicale anterioare. "Mai mult, Mariana Grigoraş, secretar executiv al organizaţiei municipale a partidului, a demisionat în urma acestei recoltări forţate: "La data de 13.03.2008 am participat la o şedinţă a BPM a PD-L, unde ni s-a solicitat obligatoriu să donăm sînge în recipiente speciale pentru membri de partid, să venim în număr cît mai mare, să aducem prieteni şi rude să doneze, inclusiv să aducem la partid situaţii cu numere de telefon şi adrese ale vecinilor. Mi s-a părut că ceva nu este în regulă cu donarea acestei mari cantităţi de sînge şi mi-am dat demisia din acest partid ulterior, eu şi soţul meu."


Mi-e cam frică

Chestionat despre năstruşnica operaţiune electorală a democrat-liberalilor braşoveni, responsabilul cu acţiunea de colectare, viceprimarul Adrian Gabor, a declarat: "Da, eu mă ocup cu acest proiect. Este o criză de sînge şi am întrebat oamenii dacă merg la Centrul de Recoltare Sanguină. Acţiunea BPN are avizul conducerii partidului, iar la partid sînt oameni simpli, care vin în sprijinul transfuziei de sînge, pe bază de voluntariat, nu este o obligaţie de partid. Voi dona şi eu, dar îmi este cam frică", se scuză viceprimarul. Acţiunea "umanitară" nu i-a adus însă la Centrul Judeţean de Recoltare şi pe cei doi iniţiatori, deputatul pedelist de Braşov Dumitru Puchianu (foto) sau pe primarul George Scripcaru.


×