x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vanghelie este în pană de inspiraţie

Vanghelie este în pană de inspiraţie

de Adriana Duţulescu    |    04 Oct 2010   •   00:00
Vanghelie este în pană de inspiraţie
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Tăcerea lui Vanghelie a survenit după Congresul PSD care l-a ales pe duşmanul său, Victor Ponta, în funcţia de preşedinte şi, probabil printr-o coincidenţă, după arestarea prietenului său, senatorul Cătălin Voicu. S-a zvonit în partid că Ponta ar vrea să îi ia funcţia de la organizaţia de Bucureşti şi apoi că Vanghelie îşi pregăteşte candidatura la Primăria Capitalei, dar Ponta nu ar fi de acord cu acest lucru. Acum două săptămâni a anunţat într-un interviu că se află în convalescenţă după o operaţie la mână, cauzată de apariţia unei aluniţe nesănătoase.

Poporul pesedist se întreabă însă unde sunt declaraţiile de altă dată ale primarului poreclit "almanahe". Şi iată de ce îi este dor: în iunie 2009, după ce Traian Băsescu spusese că elevii pot afla despre Herodot şi păpădie nu de la şcoală, ci căutând pe google, Vanghelie a afirmat că dimineaţa, la 6:00, căuta pe motorul de căutare date despre Herodot. "Eu m-am dus acolo că a zis preşedintele", a adăugat el, referindu-se la o afirmaţie a lui Traian Băsescu din şedinţa extraordinară a Guvernului de duminică. Iniţial, în faţa camerelor de luat vederi, Vanghelie a rostit trei variante de pronunţare pentru Google: "Gogăl, goagăl, gagăl", pentru a o nimeri în cele din urmă pe cea corectă. El a afirmat că, pe lângă date legate de salată şi păpădie, a căutat pe Google informaţii despre Herodot, spunându-le ziariştilor că a reţinut şi perioada în care a trăit acesta: 484-425 înainte de Hristos.

Înainte de Congresul PSD, Marian Vanghelie a declarat la OTV că "Moş Crăciun" îi dă dosare în Cişmigiu. "Într-o seară îmi era rău şi m-am dus în Cişmigiu, pe o bancă, să mă reculeg. M-am trezit că a venit Moş Crăciun lângă mine pe bancă şi mi-a zis: «Uite, am dosarele astea, nu ţi le dau, că, dacă ţi le dau şi-ţi fac ăştia vreun control şi te verifică, o să ai probleme, dar îţi şoptesc la ureche. Uită-te pe ele, verifică-le». Şi când am câte o dilemă mă duc pe bancă, în Cişmigiu, şi-apare Moş Crăciun", a spus el. Ultima dintre informaţiile primite, în Cişmigiu, de Vanghelie se referă la "băieţii" din PSD care vor să predea, la Congres, partidul preşedintelui Traian Băsescu: "Aşa mi-a zis Moş Crăciun, n-a avut documente să-mi arate, că toţi ăştia (din PSD - n.r.) care bat cu pumnul în piept şi sunt dispuşi să se vândă lui Traian Băsescu în ideea că vor fi ajutaţi cu problemele pe care le au, băieţii ăştia, dacă greşesc şi nu le iese jocul la Congres, primii care vor fi arestaţi ei vor fi". Vanghelie a refuzat să facă vreo nominalizare, răspunzând "nu ştiu" atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre adversarul său în competiţia internă, Miron Mitrea.

La şcoala de vară a tineretului PSD, Marian Vanghelie le-a explicat tinerilor din partid ce să nu facă în timpul carierei politice, dând exemple grăitoare din propriul trecut.
"Am devenit gugăl şi goagăl, care este şi care nu este. Nu vă mai grăbiţi din punctul ăsta de vedere, că rămâneţi cu gugăl şi cu goagăl", a declarat Marian Vanghelie. Printre greşelile amintite s-a numărat şi faptul că i-a spus unui jurnalist că vrea "să-l bage în portbagaj". "Am ieşit nervos de la o şedinţă şi un ziarist mă întreabă ce fac. Ştiţi ce am zis despre domnul preşedinte Geoană, nu îl iubesc, eu iubesc femeile. Şi am încurcat-o. Înainte de congres a apărut într-un anumit fel", şi-a amintit oficialul PSD. Nu în ultimul rând, Vanghelie a ţinut să menţioneze că este prezent şi pe Twitter şi pe "goagăl". "Vă vreau prieteni şi pe Facebook", a adăugat preşedintele PSD Bucureşti.

Vanghelie le-a spus, ironic, tinerilor din PSD că "are încredere" şi o "admiră" pe Elena Udrea. "Îi rupe gâtul Nuţi, vă spun eu (premierului Emil Boc - n.r.). Eu am încredere în ea şi o admir. Şi, până la urma urmei, hai să încercăm şi cu ea. Dacă tot îl suportăm de atâta timp pe Boc, hai să facem şi cu ea. Avem două variante, ori ieşim în stradă, ori o punem pe doamna Nuţi. Poate o fi mai bine, că mai rău decât atât nu se mai poate", a spus vicepreşedintele PSD.

Vanghelie a acuzat-o pe Udrea că a distribuit fonduri pentru izolarea termică a clădirilor pe criterii politice. "Elena Udrea m-a susţinut mult să fac izolare. Mult, mult, e o doamnă. Mi-a dat un milion de euro să fac izolare termică. Vreau să o rog public pe doamna ministru, pe care o respect foarte mult, să ne spună şi nouă, punctual, la toate primăriile din România, ce sume a dat. Eu nu cred că s-au dat 100 de milioane de euro numai la primăriile din Bucureşti, s-au dat şi la unele primării din ţară. S-au dat cu dedicaţie şi să discutăm cum se poate colabora în felul acesta. Eu nu am negociat niciodată cu nimeni de la PDL şi de aceea nu am luat bani", a afirmat el.

Aflat în convalescenţă, Marian Vanghelie avansează în 14 septembrie, într-un interviu acordat unui cotidian central, prognosticuri privind alegerile din 2012 de la Primăria Capitalei: "Oprescu stă încă bine, Onţanu are 10% şanse, iar dacă PDL vine cu Elena Udrea, avem o problemă. Elena Udrea este drăcoasă şi mobilată". Conform adevarul.ro, Marian Vanghelie a fost operat la mâna stângă din cauza unei aluniţe, se află în convalescenţă şi are timp de calcule politice. Şeful PSD Bucureşti spune: "Nu mă mai interesează să candidez la Primăria Sectorului 5". Cât despre bătălia pentru Primăria Capitalei, Vanghelie susţine că PSD caută candidat până în vara anului viitor, în prezent fiind în stadiul de sondare a opiniei publice.

Vanghelie a fost întrebat dacă va mai intra în cursa pentru Primăria Generală a Bucureştiului în situaţia în care Elena Udrea va candida la rândul său pentru aceeaşi funcţie. "Eu o admir atât de mult pe Elena Udrea pentru toate realizările ei... Chiar sunt impresionat şi vorbesc foarte serios, pentru că cred (sic!) că nici cinci bărbaţi la un loc n-ar fi putut să realizeze ce a realizat ea: un Guvern cum doreşte ea, ea îl conduce, ea distribuie banii, ea rezolvă toate problemele în România şi, din acest punct de vedere, pentru mine este o onoare să candidez alături de Elena Udrea", a spus Vanghelie.

Totodată, primarul Sectorului 5 a fost întrebat la ce s-a referit atunci când a spus despre Udrea că este "bine mobilată". "M-am referit la tot ceea ce se poate înţelege în sens pozitiv. Deci, un om când este mobilat, luând-o în sensul pozitiv, înseamnă că are toate dotările necesare pentru a putea face faţă tuturor intemperiilor, tuturor problemelor cu care se confruntă", a explicat liderul PSD Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator