x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vânzarea companiei Cupru Min către Roman Copper a eşuat. Canadienii n-au acceptat condiţiile

Vânzarea companiei Cupru Min către Roman Copper a eşuat. Canadienii n-au acceptat condiţiile

06 Apr 2012   •   21:00
Vânzarea companiei Cupru Min către Roman Copper a eşuat. Canadienii n-au acceptat condiţiile

UPDATE: Roman Copper a ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri, sustine Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana.

"Partile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost si suntem in continuare pregatiti sa-l aplicam complet", a declarat intr-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

Anuntul a fost remis de catre banca de investitii din Canada printr-o retea specializata in transmiterea de comunicate de presa.

"Acordul cuprinde termeni ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare. Am fost surprinsi de refuzul comisiei de negociere de a accepta semnatura noastra scrisa", a spus Curtis.

Roman Copper a acceptat toti termenii propusi si considera ca respectivul contract este valid, in vigoare si angajant, potrivit comunicatului.

Firma multumeste anticipat Guvernului asteptand rectificarea unei "aparente si nefericite neintelegeri" privind status-ul acordului.

Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a afirmat ca modul in care avocatii Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost "putin neprofesionist".

"Modul in care avocatii Roman Copper au negociat a fost putin neprofesionist, nu se poate sa negociezi unele clauze, sa le accepti, iar dupa aceea sa te reintorci", a spus Vladan.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de ministrul Economiei, care a afirmat ca avocatii Roman Copper au acceptat initial constituirea contului ca garantie si publicarea contractului, dar ulterior acestia vorbeau cu cei pe care ii reprezinta si se razgandeau.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Roman Copper este o firma care a fost infiintata special pentru preluarea Cupru Min de catre Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor. (MEDIAFAX)

.........

Vanzarea companiei Cupru Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.

De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode. El a precizat ca aceste contract de prvatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.

Reprezentantii Ministerului Economiei si ai Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie inca negociau la ora 20:00 clauzele contractului pentru privatizarea Cupru Min cu reprezentantii companiei Roman Copper.

Potrivit Mediafax, negocierile se prelungisera deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci milioane euro , pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate. O alta conditie la care partea romana nu renunta este publicarea contractului.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si-a exprimat speranta ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min Abrud vor fi incheiate pana la sfarsitul zilei de vineri in favoarea statului roman, subliniind in acest sens ca statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip.

"Remarc faptul ca dupa ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astazi este construita pe o controversa de informatii, de date, de posibilitati de rezolvare. Va pot insa zice ca in momentul de fata sunt negocieri in curs la Ministerul Economiei. Atentia media probabil trebuie indreptata intr-acolo. Statul are clauze de la care nu renunta cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile sa fie incheiate in cursul zilei de astazi", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu vineri seara la Iasi.

In ceea ce priveste patrimoniul Cupru Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei si evaluarea sa de catre reprezentantii unei firme din Alba Iulia, primul ministru a refuzat sa faca vreun comentariu. 'Nu comentez nici speculatii, nici chestiuni de ordin atat de accentuat tehnic', a spus Ungureanu

Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, cand expira termenul limita pentru incheierea contractului.

Potrivit sursei citate, in contractul de vanzare-cumparare a Cupru Min vor fi incluse, ca si clauze care nu pot fi negociate, prevederi prin care cumparatorul trebuie sa isi asume obligatia de a realiza investitiile pentru protectia mediului, dar si investitii suplimentare pentru suprainaltarea barajului Valea Sesei si reabilitarea drumurilor existente si realizarea unor drumuri noi.

La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro , de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro . (Mediafax, Agerpres)
×