x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Varianta - “Capitala verde europeana”

Varianta - “Capitala verde europeana”

07 Aug 2008   •   00:00

Unul dintre orasele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat din 2010 “Capitala verde europeana a anului”. Manifestarea este deschisa oricarei localitati care indeplineste acest criteriu din cele 27 de tari membre ale UE, plus trei state care nu sint membre UE, dar fac parte din Spatiul Economic European – Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Inscrierile pentru primii doi ani de competitie – 2010 si 2011 – pot fi trimise pina la data de 1 octombrie.



Unul dintre oraşele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat din 2010 “Capitala verde europeană a anului”. Manifestarea este deschisă oricărei localităţi care îndeplineşte acest criteriu din cele 27 de ţări membre ale UE, plus trei state care nu sînt membre UE, dar fac parte din Spaţiul Economic European – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Înscrierile pentru primii doi ani de competiţie – 2010 şi 2011 – pot fi trimise pînă la data de 1 octombrie.

DURABIL. Europa este în prezent un continent preponderent urban, în condiţiile în care patru din cinci cetăţeni UE locuiesc la oraş, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Marile provocări ce ţin de domeniul protecţiei mediului se concentrează în aglomerările urbane. Sarcina autorităţilor locale este foarte importantă, întrucît ele trebuie să găsească soluţii pentru a echilibra nevoia de dezvoltare şi presiunea exercitată asupra mediului înconjurător în aceste condiţii, inclusiv să ţină în frîu factorii care favorizează efectul de încălzire globală. Manifestarea “Capitala verde europeană a anului” porneşte de la aceste premise şi, prin intermediul ei, CE şi Agenţia Europeană de Mediu îşi propun să încurajeze identificarea şi aplicarea unor soluţii inovatoare, ingenioase şi eficiente care să asigure protecţia reală a mediului înconjurător şi să îmbunătăţească astfel calitatea vieţii cetăţenilor UE.

×
Subiecte în articol: verde!